Antena Meniu Search
x

Video Soarta a trei copii ajunşi în "grija" statului: fetiţa a murit chinuită, iar fraţii ei erau bătuţi cu partea metalică a curelei

Fetiţa de patru ani din Timiş, care a murit subit în timp ce era în grija unui asistent maternal de 71 de ani, a fost victima bătăilor şi a unui lung şir de erori. O anchetă a Ministerul Familiei arată că erorile şocante au continuat şi după tragedie: fraţii copilei au fost daţi în grija unei alte asistente maternale, condamnată că a bătut un om cu ranga. Într-un târziu, copiii au ajuns la o mătuşă. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 31.01.2024, 20:15

Vezi și

Ana, o fărâmă de om, cu ochii mari, a sfârşit cumplit. Copila, împreună cu doi fraţi, se afla în grija unei asistente maternale de 71 de ani. La începutul lunii decembrie ar fi căzut din pat şi s-a lovit la cap, iar a doua zi a murit. Trupul ei era însă plin de vânătăi mai vechi.

DGASPC Timiş nu a luat nicio măsură disciplinară pentru cei implicaţi în caz

Iulia Pop, reporter Observator: În concluziile raportului ANPC se arată că asistentul maternal, deşi avea pregătire medicală, nici în noaptea în care a avut loc accidentul şi nici a doua zi, nu a cerut ajutor de specialitate. Femeia de 71 de ani era depăşită de situaţie, însă DGASPC nu a menţionat asta în monitorizarea sa. De altfel, inclusiv comunicarea dinstre instituţie şi asistentul maternal era deficitară. În plus, până acum, DGASPC Timiş nu a luat nicio măsură disciplinară pentru vreunul dintre specialiştii implicaţi în caz. 

După un lanţ de nereguli fatale, Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Copilului recomandă demiterea conducerii DGASPC Timiş.

Pe acelaşi subiect

Natalia-Elena Intotero: Acordarea plasamentului pentru ceilalţi fraţi nu a fost foarte bine evaluată. Să ai un copil minor adoptat, să ai deja în grijă un tănăr, la vremea respectivă de 17 ani, tot din partea statului şi să îţi mai asumi o grijă pentru trei copilaşi, trei fraţi micuţi.

Alin Nica, preşedinte CJ Timiş: Trimit şi corpul de control al preşedintelui acolo. Dacă au fost persoane vinovate care nu şi-au îndeplinit atribuţiile, să sufere consecinţele legale.

Copiii au fost luaţi cu forţa, spune avocata familiei

Poate soarta fetiţei ar fi fost alta dacă autorităţile o dădeau în plasament cuiva din familie, acuză avocatul rudelor celor trei copii. 

Carmen Obrăşanu, avocata familiei: Prima dată este culpabilă DGASPC. Au fost luaţi copiii cu forţa acolo unde erau protejaţi.

Ana şi cei doi fraţi, de un an şi şase ani, au ajuns în grija asistentei maternale vara trecută. Abandonaţi de mamă şi cu tatăl în închisoare, rudele au vrut să aibă grijă de ei. 

Alexandru Coclici, băiat rudă: Noi credem că a fost o ambiţie a autorităţilor ca să îi ia din sânul familie, că noi laolaltă puteam avea grijă de ei. 

Carmen Obrăşanu, avocata familiei: Culpă are şi instanţa de judecată. Bătrâna aceasta nu avea aviz să ia trei copii, cu cel de acasă şi celălalt, avea 5. 

Fetiţa era bătută cu partea metalică a curelei

Au urmat şase luni de coșmar pentru cei trei copii. Erau snopiți în bătaie fără motiv şi torturaţi, a povestit băiatul de şase ani. 

Carmen Obrăşanu, avocata familiei: Era bătută, cum spune băieţelul de 6 ani, partea metalică a curelei, dovadă sunt acele leziuni. Băieţelul a spus clar: şi eu am avut urme de lovituri, dar au trecut.

Iasmina Coclici, ruda copiilor: Avea peste tot vânătăi, zgărieturi, parcă şi urme de ţigară, tot felul de julituri, părea să fie de joardă. Deci, oribil. 

Între timp, rapoartele DGASPC arătau că cei mici s-au integrat și sunt atașați de asistentul maternal.

Carmen Obrăşanu, avocata familiei: Ultima evaluare ar fi fost făcută pe 20 noiembrie, copilul a murit pe 7 decembrie, cum de n-a văzut managerul de caz.

Asistenta maternală încasa 7.000 de lei pentru cei 3 fraţi

Asistenta maternală le-a povestit anchetatorilor că fetiţa a căzut pe 7 decembrie, în toiul nopţii, între pat şi dulap. Dimineaţă, după ce a mâncat, a început să vomite şi a leşinat. Abia după opt ore de la lovitură, femeia a sunat la 112. 

Mătuşa: Noi credem că din momentul în care au fost luaţi din familie  au fost bătuţi, cred că până la moarte.

Iulia Pop, reporter Observator: Femeia în vârstă de 71 de ani mai are în grijă aici de un băieţel de 11 ani pe care l-a adoptat. Pentru cei 3 fraţi încasa lunar aproape 7.000 de lei. La o lună şi jumătate de la moartea fetiţei de 4 ani, s-a schimbat şi încadrarea de la ucidere din culpă, la lovituri cauzatoare de moarte. 

Cei 2 fraţi rămaşi în viaţă, daţi în grija unui asistent maternal condamnat pentru că a bătut pe cineva cu ranga

Asistenta maternală a refuzat să ofere un punct de vedere.

Asistenta maternală: Nu este problema dumneavoastră, eu am un avocat. Sunt numai minciuni, la revedere!

Şirul erorilor cumplite a continuat şi după moartea Anei. Cei doi fraţi au fost daţi în grija unui asistent maternal condamnat că a bătut pe cineva cu ranga. 

Ultimul raport arată că 30.000 de copii sunt în grija asistenţilor metarnali şi alţi 10.000 - în case de tip familial. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Soarta a trei copii ajunşi în "grija" statului: fetiţa a murit chinuită, iar fraţii ei erau bătuţi cu partea metalică a curelei