Antena Meniu Search
x

Timişoara rămâne fără căldură şi apă caldă. Peste 50.000 de consumatori afectaţi, printre care şi unele spitale. Dominic Fritz: Am cerut şi cărbune din rezerva de stat

Situaţie dramatică în preajma iernii. Compania E.On a decis să oprească de marţi furnizarea de gaze către Colterm, societatea de termoficare a Timişoarei. Asta în timp ce Tribunalul Timiş a deschis procedura de intrare în insolvenţă a societăţii de termoficare locală.

de Monica Palade

la 26.10.2021, 13:04

Societatea de termoficare a Timișoarei rămâne fără gaz. Peste 50.000 de consumatori rămân fără căldură. Dominic Fritz: Am cerut şi cărbune din rezerva de stat - Hepta/Mediafax/Valentina_Sarosi

"Suntem în perioada n care achiziţionăm cărbune. Sunt 6.400 de tone intrate în CET, pe lignit. Aducem o dată la două zile, de la Oradea, următoarea la încărcătura va fi de 1.350 - 1.400 de tone. Avem contracte încheiate cu Movistar. La cărbunele din zona Motru nu au început livrările. Mai avem un contract cu AMV Style, dar încă nu au început livrările. Cu CO Oltenia încă sunt discuţii, pentru că aici este vorba şi de o datorie. Săptămâna aceasta vom avea o întâlnire cu ei. E.On Furnizare şi-a declinat contractul cu noi şi trebuia să înceteze ieri, dar s-a prelungit până azi, momentan nu e oprit. Se continua negocieri cu firmele de ultimă instanţă, desemnate de ANR. Sperăm ca aceste negocieri să se finalizeze azi şi să avem o întrerupere de scurtă durată ori să nu fie întreruptă deloc. Legat de energia electrica, e contract cu Enel, e un contract lunar, suntem cu plăţile în derulare, nu ar trebui să fie probleme", a spus Cristian Mitu, directorul interimar al Colterm.

Cărbune din rezerva de stat

De cealaltă parte, primarul Timişoarei, Dominic Fritz a anunţat că a cerut cărbune din rezerva de stat. 

"Au vorbit cu companii care vor să livreze doar cu banii în avans! Asta înseamnă că în Timişoara, în jur de 50.000 de gospodării rămân fără căldură. Şi toate spitalele. Situaţia este mai bună la Babeş care are centrală proprie. Şi maternitatea Odobescu. Directorii spitalelor au facut apel la furnizori să facă un contract cu Colterm, am informat prefectul şi ministrul Energiei, sunt în contact cu ei ca să găsim o soluţie... ştiu că se discută şi în Parlament ajutor pt CET-urile din România, nu doar Timişoara e în situaţia astaVoi convoca şedinţa CLSU la ora 15, unde am invitat şi managerii de spitale. Momentan Colterm se alimentează din bugetul local şi tariful populaţiei, care nu a mai fost majorat de mulţi ani... am dat 136 de milioane către Colterm, mai facem o rectificare azi.. mai dam 8 milioane, dar fără ajutor de stat, termoficarea nu poate supravieţui.

Pe acelaşi subiect

Am cerut şi cărbune din rezerva de stat. Ştiu că e o veste devastatoare, pentru cei care suferă în spitale, pentru medici, pentru cei care stau acasă, în vârstă sau cu copii mici... vom face tot posibilul pentru a trece peste această perioadă şi să repornim căldura în Timişoara cât de repede posibil. Fac apel către furnizorii de gaz, mai ales către companiile de stat şi autohtone, Romgaz, Electrica, să ne ajute şi bineînteles către toţi cei care pot să încurajeze aceste companii să o facă. Sunt dezamagit de decizia Eon după ani de zile în care Timişoara a plătit facturi... nu am acumulat noi datorii până săptămâna trecută... o decizie cruntă cu consecinţe reale pentru timişoreni", a declarat edilul Timişoarei.

Dominic Fritz a anunţat şi o majorare a preţului. "Instanţa a şi deschis procedura de insolvenţă către Colterm, cerută săptămâna trecută. Asta înseamnă că acum compania se poate concentra pe plata datoriilor curente şi nu mai dă bani pentru datoriile istorice... sper că asta ne ajua să găsim o soluţie la criză...Sunt conştient ca să anunţ o propunere de majorare a tarifului poate să pară absurd, dar tocmai că Eon a vândut mult sub preţul producţiei, ne-a adus unde suntem. Diferenţa asta a fost rostogolită în viitor, de asta s-a intrat acum în insolvenţă.... cred că e necesar să adaptăm tariful. Colterm a zis că trebuie triplat... e evident ca o triplare la 664 lei mega watt nu ar fi realist sau suportabil către populaţie... astfel că propun o dublare... 416 lei mega watt... pas necesar ca să crească încrederea frunizorilor", a mai spus ediulul.

În prezent, peste 50.000 de abonaţi ai Colterm, între care spitalele şi toate şcolile din municipiu, rămân cu caloriferele reci.  Tribunalul Timiş a deschis, marţi, procedura de insolvenţă a Colterm, faţă de care apar, pe portalul instanţei, cinci creditori. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Timişoara rămâne fără căldură şi apă caldă. Peste 50.000 de consumatori afectaţi, printre care şi unele spitale. Dominic Fritz: Am cerut şi cărbune din rezerva de stat