Antena Meniu Search
x

Guvernul pregăteşte ceva! Vrea să dea un spor de 75% din salariu, pentru anumite categorii de bugetari: "Sunt iresponsabili!"

Guvernul vrea să dea spor de 75% din salariu tuturor angajaţilor de la ministerul Agriculturii şi ministerul Dezvoltarii pentru a nu le scădea salariile.

Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene, reacţionează după ce în presă au apărut informaţii potrivit cărora anumiţi bugetari ar urma să primească un spor de 75% din salariu.

Astfel, Guvernul ar pregăti un proiect prin care toţi angajaţii Ministerului Dezvoltării şi Ministerului Agriculturii vor primi un spor de 75% din salariu cuvenit până acum doar bugetarilor care gestionează fonduri europene.

Acest spor ar urma să fie acordat bugetarilor pentru a nu le scădea lefurile după aplicarea legii salarizării unitare.

Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene, consideră că această decizie a Guvernului este "iresponsabilă".

"Sunt iresponsabili! Sporul de fonduri europene este râvnit de toată funcționărimea din administrația centrală. 75% din salariu! Cândva prin anii 2000 a apărut ideea acestui spor. 

Salariile erau mici în ministere, munca pe proiecte de fonduri necesita expertiză. S-a dat o decizie privind sporul de 75% pentru cei care au performanțe. Atenție: pentru cei care au performanțe.

Apoi sporul a început sa fie luat de TOȚI angajații ministerului. Asta a fost o decizie stupidă a lui Eugen Teodorovici. UE ne dădea bani pentru "asistența tehnică". Adică pentru a ajuta instituțiile să scrie proiecte. Exact ce ne lipsea. 

Teodorovici a decis să dea sporul din banii UE, nu de la buget. Și dacă tot e de la alții, să dea la toți din minister. Evident, cum s-a dus vorba de spor, diverse instituții au început să își inventeze atribuții legate de fondurile europene, ca să ia și angajații lor sporul.

Nimeni nu s-a întrebat: dar cât vor ajunge banii de „asistență tehnică”? Nu mai zic că acum asistența tehnică este descurajată de fapt, că dacă dai bani de acolo pentru asta scade din ce a devenit de facto fond de salarii. Ei bine, când eram ministru am cerut o analiză: cât ne vor ajunge banii de la UE pentru spor? A fost dificil să primesc un răspuns și a venit mai degrabă pe căi neoficiale (asta e o poveste în sine, pentru altadată).

La ritmul de cheltuire de atunci banii respectivi se termină în mai 2019. Îl avertizez pe viitorul ministru de la Fonduri Europene că mai are bani de asistență tehnică doar pentru un an. Apoi sporul „de fonduri” va trebui tăiat sau retrecut pe bugetul național.

Acum iresponsabilii vor să dea sporul la toți angajații ministerelor Agriculturii si Dezvoltării. Ai, n-ai treabă cu fondurile UE iei spor de fonduri. Evident, dacă vor face asta banii se vor termina chiar din acest an. Ce trebuie făcut? Revenit la sistemul prin care sporul de fonduri e o primă de performanță, nu un bonus pentru toți angajații.

Această decizie nu va fi populară printre angajați, dar asta e situația. Ce avem acum e o aberație. Care se întinde. Repet pentru viitorul ministru: funia ajunge la par în mai 2019 oricum. Succes!", a scris Cristian Ghinea pe Facebook.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Guvernul pregăteşte ceva! Vrea să dea un spor de 75% din salariu, pentru anumite categorii de bugetari: "Sunt iresponsabili!"