Sporuri bugetari 2018. Olguța Vasilescu explică ce se va întâmpla cu sporurile salariale în 2018
Lia Olguța Vasilescu a declarat că sporurile bugetarilor, în multe cazuri, depășeau salariile de bază, astfel că s-a luat decizia plafonării lor.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Sporuri bugetari 2018. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat că sporurile bugetarilor, în multe cazuri, depășeau salariile de bază, astfel că s-a luat decizia plafonării acestora pe ordonator de credite.
Principalele explicații ale ministrului Muncii privind sporurile bugetarilor în 2018:
Sporuri bugetari plafonate
- În ceea ce privește sporurile bugetarilor: în multe cazuri depașeau ca și cuantum salariile de bază. S-a luat decizia plafonării pe ordonator de credite la 30%, așa cum era și în legea 284. Este o practica europeană și s-a ținut cont de ea.
- Asta nu înseamnă că un angajat în spital, la boli infectioase, trebuie să aibă un spor de 30%, el poate să aibă un spor salarial de 80%, dar, per total, ordonatorul trebuie să se încadreze la acest plafon de 30%.
- Impactul Legii salarizării, fără transferul contribuțiilor, este de 42 miliarde lei, pe patru ani, iar cu transfer este de 62 de miliarde de lei.
- Mai mult, o serie de critici spun că ceea ce am dat cu o mână, am luat cu alta. Menționez că majorările salariale au început încă din 2017, prin mai multe acte normative care au generat în plus la buget cheltuieli salariale de la 58 miliarde le în 2016 la 71 miliarde de lei în 2017 si ajung în 2018 la 81 miliarde de lei,
- Asta înseamnă că în 2017 s-au făcut majorari salariale per total bugetar de 22%. Sigur, in unele cazuri mai mici, in altele și de 50%. Asta înseamnă 22 la sută brut, în 2017, fără transfer, și 25 la sută brut, în 2018, dacă vreți 4% pe net pe 2018.
Ce s-a întâmplat cu sporurile pentru polițiști
- Începând din luna aprilie 2017, s-a inclus pentru personalul militar, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare în soldele de funcție, salariile de fiuncție, diferența de 50 din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit, salariului de merit, în plată la nivelul 2009.
- Începând cu aprilie 2017, pentru personalul militar, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și personalul civil din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională sporurile și indemnizațiile și alte asemenea drepturi s-au acordat proporțional cu timpul efectiv lucrat pe baza pontajelor.
- În intervalul 1 aprilie - 31 iunie 2017, personalul militar, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și personalul civil din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, planificat să asigure continuatea îndeplinirii atribuțiilor în afara programului de lucru, de la domiciliu, au beneficiat până la 2017 de o majorare de 40 la sută din salariul de bază.
- Referitor la afirmațiile potrivit cărora ar scădea salariile polițiștilor, este o generalizare incorectă.
- În aplicarea legii salarizarii nu există scăderi de salarii pentru polițiști.
- A incetat aplicarea unui spor, iar cei de la sindicate știu foarte bine că sporul are o perioada limitată de timp. Sporul a fost introdus distinct printr-un amendament. De el au beneficiat circa 8000 de politiști. Pentru că nu era permanent, nu putem spune că s-a taiat, și-a incetat aplicabilitatea.
- Singurul efect în Ministerul Afacerilor Interne este pentru anumiti manageri publici, de 600 de lei, și pentru o singură funcție de conducere, o sumă din vârful piramidei, unde e o diferență de 160 de lei.- În următoarele zile, ministrul MAI, Carmen Dan, va susține o conferință de presă pe tema salarizării.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰