Antena Meniu Search
x

Perioada tampon, dintre starea de urgență și starea de alertă, contestată de specialiști

Cu câteva ore înainte de expirarea stării de urgenţă, oficialii statului mai caută încă o soluţie pentru a-i ţine pe români departe de tentaţii în weekend. Starea de alertă se va impune printr-un ordin al Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. 

de Redactia Observator

la 14.05.2020, 19:38

Vezi și
  • Specialiștii consideră că nu se pot aplica amenzi până la intrarea în starea de alertă.
  • Starea de alertă nu poate intra în vigoare mai devreme de ziua de luni.

Apare însă o controversă: în timp ce premierul spune că se vor impune măsuri obligatorii, specialiştii în drept constituţional susţin că nu se pot da amenzi. Între timp, oamenii îşi fac singuri legea: vor să plece la munte sau la mare. 

Ludovic Orban, premierul României: Astăzi, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va declara starea de alertă. Tot astăzi, odată cu declararea stării de alertă, Comitetul Naţional va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viaţa şi sănătatea românilor. Aceste măsuri vor avea caracter de obligativitate.

Este varianta de avarie găsită de guvernanţi pentru a acoperi următoarele trei zile, după expirarea stării de urgenţă. Dar în timp ce premierul vorbeşte de obligativitate, specialiştii în drept constituţional susţin că românii nu pot fi amendaţi în weekend. 

Toni Greblă, fost judecător Curtea Constituțională: Guvernul, pe ce a fost până acum, nu mai poate să mai ia niciun fel de măsură ca să spună că dacă mergi fără declarație în afara localității, primești 2.000 de lei amendă. Nu poate să o facă prin niciun fel de act şi nici Comitetul pentru Situații de Urgență și nimeni altcineva. Pot să le ia la nivel de recomandare. E cu totul altceva. Recomandăm cetățenilor să nu circule între localități decât dacă au motive temeinice.

Legea care impune starea de alertă a trecut seara trecută de Parlament, dar se poate aplica cel mai devreme luni. 

Raluca Prună, fost ministru al Justiţiei: Până nu avem o nouă lege, nu se poate aplica în România niciun ban amendă, nu că 100 de lei, un leu nu se poate da. 

Oamenii îşi fac propriile reguli și planuri pentru a petrece weekend-ul la mare ori la munte sau pentru a face o sport ori chiar și pentru "a începe să ne reluăm viața normală".

Adrian Cuculis, avocat: Implementarea unei Ordonanțe de Urgență nu ar face nimic altceva decât să permită aplicarea unor amenzi însă cu certitudine ar lua exact aceeaşi cale şi această ordonanţă de neconstituţionalitate.

Avocaţii cred că s-ar putea repeta scenariul din perioada stării de urgenţă: amenzile date să poată fi contestate şi anulate în instanţă. 

Klaus Iohannis, președintele României: Avem cadru legislativ. Nu voi ezita să declar din nou starea de urgență.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Perioada tampon, dintre starea de urgență și starea de alertă, contestată de specialiști