Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Statuia lui Decebal, cea mai mare din Europa, o operă de artă pe Dunăre

La graniţa dintre România şi Serbia, unde Carpaţii întâlnesc Dunărea, natura a format aşa numitul La Cazane. Minunatului peisaj i s-a alăturat, în urmă cu mai bine de două decenii, o maiestuoasă statuie care îl înfăţişează pe ultimul rege al dacilor, Decebal

de Redactia Observator

la 02.12.2015 , 15:36

La graniţa dintre România şi Serbia, unde Carpaţii întâlnesc Dunărea, natura a format aşa numitul La Cazane. Minunatului peisaj i s-a alăturat, în urmă cu mai bine de două decenii, o maiestuoasă statuie care îl înfăţişează pe ultimul rege al dacilor, Decebal

Statuia lui Decebal se află între localităţile Eşelniţa şi Dubova, la aproape 20 de kilometri de oraşul Orşova. Sculptată în malul stâncos al Dunării, statuia este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa şi reprezintă chipul lui Decebal, ultimul rege al dacilor.

Aici, în locul unde sălăşluieşte minunata creaţie înaltă de 55 de metri şi lată de 25, Dunărea atinge adâncimea cea mai mare - 120 de metri. Alte dimensiuni fizionomice ale statuii sunt: lungimea ochilor – 4,3 m, lungimea nasului – 7 m, iar lăţimea nasului este de 4 m.

Articolul continuă după reclamă

Vizavi de chipul din stânca al lui Decebal, pe malul sârbesc al Dunării, tronează de 2.000 de ani vestita Tabula Traiana, monument ridicat de adversarul său, împăratul Traian, pentru a marca marşul trupelor imperiale romane spre Dacia.

LUCRAREA, realizată de 12 arhitecţi în zece ani!

Ideea construirii acestei statui aparţine omului de afaceri, şi în acelaşi timp un pasionat al istoriei, Iosif Constantin Drăgan, întreaga lucrare desfăşurându-se pe parcursul a zece ani, între 1994 şi 2004. Un timp destul de scurt pentru o asemenea operă de artă, la care au trudit mâinile a 12 arhitecţi.

CITEŞTE ŞI Inedit! Celebra Statuie a Libertăţii, inspirată de o ţărancă egipteană

Aşa cum vă şi închipuiţi, a fost o lucrare periculoasă, viperele pândind la orice pas. Toate uneltele folosite au fost transportate cu barca şi cu saci a câte 40-50 de kilograme în spinare, zona fiind destul de greu de explorat cu utilaje grele.

Peste O TONĂ DE DINAMITĂ s-a folosit la realizarea lucrării sculptate.

Periculoasa lucrare a început cu defrişarea copacilor care împădureau stânca, apoi s-a trecut la curăţarea acesteia, dar şi a rocilor care puneau foarte mult în pericol viaţa oamenilor. Toate uneltele folosite au fost transportate cu barca şi cu saci a câte 40-50 de kilograme în spinare, zona fiind destul de greu de explorat cu utilaje grele.

Peste o tonă de dinamită s-a folosit la realizarea lucrării sculptate.

Chipul lui Decebal, printre cele mai spectaculoase statui din lume!

Considerate adevărate simboluri culturale şi istorice, cele mai mari statui din lume sunt şi printre cele mai fotografiate atracţii turistice din ţările în care sunt construite: statuia Cristo Redentor (Cristos Mântuitorul) din Rio de Janeiro, statuia Libertăţii din New York sau statuia lui Buddha din Myanmar sunt, probabil, cele mai cunoscute exemple.

Pe aceeaşi listă cu ele se afla şi Statuia lui Decebal de la Porţile de Fier. Este cea mai înaltă sculptură din Europa, de trei ori mai înaltă decât Colosul din Rodos, dar cu 6 metri mai mică decât Statuia Libertăţii din New York.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Evenimente » Statuia lui Decebal, cea mai mare din Europa, o operă de artă pe Dunăre