Antena Meniu Search
x

"Știi cât m-a costat să vin să fac baie?" Replicile stupide ale turiştilor care ignoră avertismentele salvamarilor. Ignoranţa a făcut şase morţi într-o singură zi

În ciuda faptului că încearcă să salveze vieţi, salvamarii se lovesc adesea de ignoranţa şi agresivitatea turiştilor. Nici măcar amenzile sau frica de moarte nu îi opreşte pe oameni să se aventureze în mare, în zilele în care steagurile roşii sunt arborate pe plajă. 

de Redactia Observator

la 18.08.2023, 12:12

"Știi cât m-a costat să vin să fac baie?" Replicile stupide ale turiştilor care ignoră avertismentele salvamarilor. Ignoranţa a făcut şase victime într-o singură zi
"Știi cât m-a costat să vin să fac baie?" Replicile stupide ale turiştilor care ignoră avertismentele salvamarilor. Ignoranţa a făcut şase victime într-o singură zi

A fost o săptămână neagră pe litoralul românesc. Şase oameni s-au înecat într-o singură zi, însă aceste tragedii nu au fost un avertisment suficient pentru ceilalţi turişti. Mulţi s-au aventurat în valurile mai înalte decât ei, chiar dacă pe toate plajele, în ultimele zile, a fost steag roşu din cauza vremii nefavorabile, cu vânt puternic şi curenți. Salvamarii au dus lupte corp la corp, aproape, cu unii dintre ei. Când nu au mai făcut faţă au chemat poliţia ca să îi ţină pe mal.

Marţi, 15 august, în jurul orelor prânzului, în Costineşti a avut loc o bătaie generală între mai mulţi turişi, poliţişti şi jandarmi. În urma conflictului, şase agresori au fost încătuşaţi chiar pe plajă. Şi la Eforie, turiştii s-au bătut cu salvamarii, iar un salvator aflat pe skijet a fost lovit cu o piatră.

În cele mai multe cazuri, turiştii sunt agresivi verbal cu salvamarii, le răspund sfidător şi vulgar. Cel mai des, salvatorii aud replici complet stupide. ”Eu sunt bun, înot bine”, ”Ce, îmi plătești tu concediul?”, ”Mă descurc, lasă-mă”, ”Tu să nu te bagi în viața mea, că sunt pe banii mei aici, nu pe ai tăi”, ”Nu mi se întâmplă mie nimic”, ”Știi cât m-a costat să vin să fac baie?”, ”Nu mă ia pe mine un val”, sunt doar câteva dintre replicile folosite de turişti, a declarat Gabriel Culea, coordonatorul salvamarilor din Constanța și Mamaia, pentru G4Media.  

Salvamarii, "recompensaţi" cu replici vulgare şi sfidătoare

Totodată, Culea explică faptul că este greșit ca turiștii să intervină pentru a salva alte persoane aflate în pericol de înec. În lipsa experienței și a echipamentelor, aceștia se expun la rândul lor unui risc foarte ridicat de înec, potrivit sursei citate. Reamintim că trei bărbaţi au murit înecaţi, după ce au făcut un lanţ uman pentru a salva o adolescentă.

”Turiștii trebuie să cheme imediat salvamarii. Pe steag roșu nici măcar ei nu au voie să intre în apă, scăldatul este complet interzis pentru oricine, dar măcar salvamarii au experiență și mai au mijloace sau echipamente care le permit să fie în siguranță. Deși nu în toate cazurile s-a terminat bine, anul trecut ne-a murit un coleg”, a declarat Gabriel Culea pentru G4Media.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » "Știi cât m-a costat să vin să fac baie?" Replicile stupide ale turiştilor care ignoră avertismentele salvamarilor. Ignoranţa a făcut şase morţi într-o singură zi