Strugurii dintr-o fermă viticolă din Bihor au fost culeşi direct de turişti
Au cules struguri şi şi-au făcut poze în vie, au gustat preparate tradiţionale iar seara s-au delectat cu vinuri alese. Este descrierea, pe scurt, a unei zile pe care a petrecut-o un grup de turişti într-o fermă viticolă din Bihor.
Au cules struguri şi şi-au făcut poze în vie, au gustat preparate tradiţionale iar seara s-au delectat cu vinuri alese. Este descrierea, pe scurt, a unei zile pe care a petrecut-o un grup de turişti într-o fermă viticolă din Bihor. Este o experienţă care adună din ce în ce mai mulţi adepţi şi la noi în ţară. Oamenii au ocazia, astfel, să vadă cu ochii lor cum se face vinul şi mai ales cum se desfăşoară o zi într-o cramă. Mai ales că, în această perioadă, proprietarii fermelor viticole sunt în plină campanie de cules de struguri. În Vrancea, nici utilajele speciale aproape că nu mai fac faţă recoltei bogate.
Fetească Regală, Tămâioasă sau Frâncuşă sunt soiurile de struguri pe care le-au cules, dar mai ales le-au gustat turiştii veniţi să descopere experienţa vinului, la Bihor.
Experienţa din vie a fost unică pentru toţi turiştii. Kaan este din Turcia a rămas fascinat de tot ce a găsit la noi. Mai ales că, pe lângă strugurii gustoşi, a găsit şi câteva bucate care-l duc cu gândul acasă.
După munca din vie, turiştii s-au retras în cramă. Acolo au fost întâmpinaţi cu vin bun şi mâncare tradiţională.
- "Stegarul dac", sub control judiciar. Îi este interzis să participe la adunări publice
- Băutura tot mai consumată de români. Vânzările au crescut cu 15% anul trecut: "În ultimii 5 ani s-a dublat"
- Cinci membri ai unei comisii INML, urmăriţi penal în cazul renumitului chirurg de la Fundeni acuzat de malpraxis....
- Ce recompensă primesc de la stat vânătorii de comori, pentru fiecare descoperire arheologică. Uneori uită răsplata
- Fructul românesc cu care Cristian a ieșit deja pe piaţă. Un kg e dublu acum faţă de cel din import
O astfel de excursie, pe Valea Ierului, una dintre cele mai mari zone viticole ale Bihorului costă 50 de lei, de persoană. În aceşti bani a fost inclus şi transportul cu microbuzul, din Oradea, până la cramă.
În plin sezon al strugurilor, mulţi fermieri se plâng însă că nu au cu cine să meargă la cules. În Vrancea, din cauza lipsei forţei de muncă, un viticultor a investit aproape două sute de mii de euro într-un utilaj care adună ciorchinii.
Nouzeci de bani pe găleată câştigă un culegător. Şi nici cei mai pricepuţi nu reuşesc să adune mai mult de 200 de găleţi cu struguri pe zi.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰