Video "Sunt familii care au copii mici, cu ce fac laptele praf?" Poluare cu levigat nociv, în Caraș Severin. Apa infestată a ajuns în fântânile oamenilor din Lupac
Situaţie scandaloasă în judeţul Caraş-Severin! Un depozit ecologic din apropierea Reşiţei a fost amendat după ce a poluat masiv râul Gelug. Locuitorii din zonă sunt cei care au semnalat problema autorităţilor, după ce au observat că apa râului este roşiatică şi cu spume. Verificările făcute de specialiștii de la Apele Române indică faptul ca în râu a ajuns levigat, un lichid nociv din deșeuri menajere, provenit de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor.
De când au aflat că apa râului este toxică, locuitorii comunei Lupac nu mai au linişte.
Localnic: Să vedeţi ce mizerie face, ce spumă curge. Nu mai putem animale adăpa.
Totul a plecat de la gunoiul menajer, care este adus din patru judeţe, spre reciclare, în depozitul ecologic. Ploile torențiale din ultima perioadă ar fi "spălat" stratul de gunoi, iar apa neagră și urât mirositoare ar fi infestat și infectat pârâul Hideg, care trece prin satul Lupac.
În urma verificărilor efectuate de specialişti, Centrul de Management Integrat al Deșeurilor a fost amendat cu 35.000 de lei.
- 35 de tone de petrol s-au scurs în Dunăre, de pe o navă sub pavilion bulgăresc din Serbia. Apele Române: Nu...
- Dezastru ecologic pe râul Argeș, în zona podului Clătești. Mii de pești morți plutesc deasupra apei și sunt...
- "Nu a rămas nimic din ce am avut. Toată munca mea de bătrân". Oamenii au privit înlăcrimați cum agoniseala de...
Sorina Neaga, purtător de cuvânt Aba Banat: Analizele de laborator au confirmat suspiciunea initiala de contaminare ale apelor fluviale cu levigat.
Mai mult decât atât, locuitorii au mai primit o lovitură: Apa infestată a ajuns și în fântâni, iar acum, acestea au fost închise.
Bărbat: Sunt familii care au copii mici, cu ce fac laptele praf, cu apă din asta din fântână?
Autorităţile au încercat să găsească soluţii
Dan Miloș, directorul executiv al DSP Caraș-Severin: Reprezentanţii instituţiei noastre au luat legătura cu viceprimarul localităţii şi au stabilit faptul că aceştia au obligaţia de a aduce apă, pentru persoanele care nu au posibilitatea de a-şi cumpăra, sau pentru persoanele care nu au apă potabilă.
De asemenea, Garda de Mediu Caraș-Severin spune că va efectua şi ea un control la deponeu.
Remus Blujdea, comisar-șef Garda de Mediu Caraș-Severin: O să deschidem un control la centrul de management integrat al deseurilor Lupac, la operatorul Girexim, în vederea verificării respectării obligaţiilor din autorizaţia integrată mediu.
Invitați pentru lămuriri, reprezentanții operatorului deponeului spun că între timp a mai apărut o problemă.
Remus Marta, director operator: Apa este tot contaminată şi am găsit şi cauza, sub celula de depozitare, undeva la 300 de metri naval, încă nu este irigat.
Potrivit autorităților, până în acest moment nu au fost observate situații de afectare a faunei acvatice în urma poluării.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰