Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Suntem înconjurați de foc". Incendiile dezastruoase fac prăpăd în țară. La Runcu, zeci de hectare s-au făcut scrum în mai puţin de două ore

Un infern imposibil de stăpânit. Cu asta se luptă de zile în şir salvatorii din mai multe judeţe din ţară. Incendiile de vegetaţie s-au extins cât vezi cu ochii şi au pârjolit sute de hectare într-un timp record. Printre cei care se luptă cu focul se numără localnicii, care de teamă că locuinţele lor se vor face scrum, au sărit în ajutorul pompierilor. 

de Diana Speretoiu

la 06.09.2024 , 08:41

După zile în şir în care s-au luptau cu infernul, coşmarul localnicilor este din ce în ce mai aproape. O singură scânteie a aprins din nou vegetaţia uscată, iar focul s-a apropiat tot mai mult de casele lor. La mai puţin de 20 de kilometri de Târgu Jiu, pământul pare că a fost acoperit de un râu de foc. 

Adi Cîmpeanu, primarul comunei Runcu: Deci arde foarte tare, vântul bate, se apropie de pădure! Nu ne ţinem cu două maşini de pompieri şi 50 de oameni.

Imaginile dezastrului la Runcu. Zeci de hectare s-au făcut scrum în mai puţin de două ore

Vezi și

Sunt zeci de oameni care au venit din sat cu lopeţile să le dea o mână de ajutor pompierilor. Misiunea însă este destul de dificilă pentru că bate vântul, iar flăcările se extind rapid. Însă fumul gros şi înecăcios a făcut aproape imposibilă misiunea. De sus, imaginea dezastrului este mult mai grăitoare. Zeci de hectare s-au făcut scrum în mai puţin de două ore. 

Pe acelaşi subiect

Din fericire, intervenţia promptă a oprit focul înainte de a ajunge la case.

Adi Cîmpeanu, primarul comunei Runcu: Era vorba de câteva construcţii în apropiertea satului Bâlta. Noroc că oamenii s-au mobilizat. Au răspuns mesajelor pe grupurile de whatapp. 

Şi judeţul Mehedinţi se află din nou sub semnul focului

Aici, localnicii din mai multe comune nu au mai închis un ochi de teamă. În doar 6 zile incediile de vegetaţie au pârjolit peste 1.500 de hectare, iar flăcările par de neoprit. Din cauza zonelor greu accesibile în care se află focarele, un elicopter a aruncat ore în şir apă de la înăţime.

Înspăimântaţi, localnicii se apără cum pot: 

- Sunt pregătit cu pompe, cu ce se poate, cu lopeţi.

- Am săpat cu sapa pe lângă ziduri, pe lângă casă, pământul să protejăm cât de cât ce putem.

De la începutul lunii septembrie nu mai puţin de 42 de incendii au făcut ravagii în judeţul Mehedinţi. Majoritatea sunt provocate de focurile lăsate nesupravegheate pe mirişti.

Cei care fac asta însă trebuie să ia în considerare că amenziile pentru incedierea vegetaţiei pornesc de la 7.500 lei şi pot ajunge până 15.000 lei.

Diana Speretoiu Like

Când mă întreabă cineva de unde sunt, îmi place să răspund mereu: De acasă de la Brâncuși! Sunt Diana Speretoiu. Din Gorj. Aduc în prim plan tot ce e mai frumos, dar și ce e nedrept, ne revoltă, ne șochează.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Evenimente » "Suntem înconjurați de foc". Incendiile dezastruoase fac prăpăd în țară. La Runcu, zeci de hectare s-au făcut scrum în mai puţin de două ore