Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Suntem uimiţi. Aşa ceva n-am mai văzut". Munţii de alge îngrozesc turiştii veniţi la mare; plajele sunt invadate de vegetaţie marină

Marea Neagră e plină de alge! Odată adevărate bijuterii turistice, plajele din staţiunea Mamaia sunt acum invadate de vegetaţie marină. Pe lângă mirosul greu de suportat din aer, turiştii spun că abia îşi găsesc curajul să intre în apă. Deşi autorităţiile intervin noaptea cu utilaje pentru a curăţa nispul, covorul verde de pe litoral se măreşte pe zi ce trece. 

de Cătălina Buzoianu

la 13.07.2024 , 14:26

În plin sezon, turiştii care au fugit la mare pentru a se adăposti de arşiţă au avut parte de o privelişte deplorabilă. În buza apei, nisipul pare că s-a risipit printre munţii de alge, iar oamenii se încumetă acum cu greu să se aventureze printre valuri. 

"Apa e infectă. E un concediu de coşmar şi îmi pare rău că am venit în această staţiune", spune un turist. "Suntem uimiţi. Aşa ceva n-am mai văzut. Cam de trei zile au început să apară, dar astăzi am fost şocaţi", mărturiseşte o tânără.

Litoralul românesc, invadat de alge

Vezi și

Iar dacă apa contaminată nu le-a stricat deja concediul, mirosul greu şi înţepător de pe plajă cu siguranţă le-a lăsat un gust amar celor care au venit să se relaxeze. Mai mult, turiştii spun că în loc ca problema să fie remediată, algele se înmulţesc de pe o zi pe alta.    

Pe acelaşi subiect

Pe de altă parte, adminstratorii plajelor fac tot ce le stă în putinţă pentru a menţine nisipul curat. "Le strângem pe mal, le scoatem din apă, ca diseară urmând să vină cei de la Apele Române să le ridice", explică Răzvan Chitan, administrator plajă.

Biologii spun însă că fenomenul de la malul mării este unul normal şi nu reprezintă un pericol pentru turişti. "Vorbim în general de alge verzi, alge care se numesc specii oportuniste şi care profită de aceste condiţii prielnice dezvoltării lor şi mă refer aici la o temperatură ridicată a apei, la o transparenşă potrivită. Ele au fost smulse de pe subtstratul lor natural şi din acestă cauză au ajuns pe ţărm", spune Oana Marin, biolog.

Specialiştii anunţă că  "explozia de alge" va rămâne o problemă la malul mării pe parcursul întregului sezon estival. Doar anul trecut, zeci de mii de tone de plante marine au fost adunate de pe plajele României.    

Cătălina Buzoianu Like
Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Evenimente » "Suntem uimiţi. Aşa ceva n-am mai văzut". Munţii de alge îngrozesc turiştii veniţi la mare; plajele sunt invadate de vegetaţie marină