Antena Meniu Search
x

Video Sute de oameni au protestat la Băile Tuşnad pentru a atrage atenţia autorităţilor în privinţa urşilor care le intră în curţi şi case

Disperaţi de întâlnirile aproape zilnice cu urşii, locuitorii din Băile Tuşnad au ieşit aseară la protest. Cer autorităţilor să prindă animalele şi să le relocheze cât mai departe. Spun că nici gardurile electrice, nici câinii de pază nu îi mai sperie pe urşi, iar aceştia le intră nestingheriţi în curţi şi case.

de Redactia Observator

la 10.07.2021, 09:10

Vezi și

Ursoaia şi puii ei au fost filmaţi ieri, la prânz, pe pârtia de schi din staţiune. Aseară, în jurul orei 19.00, sute de oameni s-au adunat şi ei tot acolo ca să protesteze, mulţi dintre ei cu ursuleţi de pluş în mâini, dar şi cu pancarte. 

"Aceasta este o femelă care are fată 4 pui. Şi din acei patru ursuleţi, peste un an se fac patru urşi mari, cu care vor umbla prin Băile Tuşnad".

Vasile Budeanu, preot paroh: "Dacă, până acum, prezenţa lor se întâmpla noaptea, de mai bine de un an ne întâlnim în toiul zilei cu ursul pe stradă.  A intrat şi în biserică, a intrat şi în curtea bisericii".

Oamenii cer ca urşii din regiune să fie prinşi şi relocaţi. Butyka Zsolt, primarul oraşului Băile Tuşnad: "Un protest paşnic, dar un protest de disperare, pentru că în ultimele trei luni deja am ajuns că nu mai putem să ieşim din case".

Pe acelaşi subiect

Turiştii ocolesc staţiunea din cauza urşilor

Oamenii locului spun că şi turiştii au început să ocolească staţiunea. "Este un dezastru omenesc, pt că, deja, şi oamenii care vin cu trenul în Băile Tuşnad, pe peron îi aşteaptă ursul", spune un localnic.

Jandarmii spun că intervenţile de gonire a urşilor au ajuns la ordinea zilei, anul acesta. Suciu Gheorghe, purtător de cuvânt Jandarmi Harghita: "Până la această oră au fost înregistrate 198 apeluri dintre care 99 au fost îregistrate de aici, din Băile Tuşnad". 

Înainte de a porni în marş, protestatarii au semnat o petiţie care vor să o trimită la preşedinte, Guvern, Senat şi Avocatul Poporului. "Declarăm că situaţia este demult scăpată de sub control, iar toţi locuitorii oraşului Băile Tuşnad suntem disperaţi, plini de frică şi furie".

Oamenii spun că urşii nu mai ţin cont nici de gardurile electrice amplasate la fiecare gospodărie şi nici de prezenţa câinilor sau chiar a oamenilor.  De altfel, imediat după marş, locuitorii din staţiune au primit mesaje RO-Alert prin care era anunţată prezenţa mai multor urşi în zonă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Sute de oameni au protestat la Băile Tuşnad pentru a atrage atenţia autorităţilor în privinţa urşilor care le intră în curţi şi case