Antena Meniu Search
x

Video Sute de ore de pregătire, disciplină şi multă dragoste. Cum sunt antrenaţi caii şi călăreţii cavaleriei jandarmerie pentru a face faţă oricărui pericol

Legea şi ordinea sunt restabilite la cele mai importante evenimente de singura cavalerie de jandarmerie din ţară. Frumoşi şi prezentabili cei 43 de cai trec zilnic prin antrenamente dure pentru a rămâne neclintiţi în faţa pericolelor pe care le pot întâmpina la meciuri ori parade. Nu multă lume ştie însă că în spatele unei misiuni de succes se află sute de ore de pregătire şi o relaţie solidă cal-călăreţ formată în ani. 

Cosmina Balint
de Cosmina Balint

la 01.11.2023, 13:40

Vezi și

Caii jandarmeriei sunt trecuţi prin foc şi apă ca să facă faţă situaţiilor dificile. Sunt antrenaţi să reziste şi să nu se sperie în zgomotul gloanţelor sau în faţa mulţimilor furioase.

Cosmina Balint, reporter Observator: Ca să poată face faţă amenințărilor din misiuni caii sunt antrenați să stea nemișcați în fața tuturor pericolelor precum zgomotul sirenelor şi să nu acționeze decât la comandă.

După muncă şi răsplată

În afara orelor de antrenament, cei 43 de cai din grajdurile Jandarmeriei, majoritatea din rasa Nonius au parte de hrană bună şi de multă, multă dragoste. Altfel nici nu se poate. Relaţia dintre cal şi jandarm face diferenţa într-o misiune.

Pe acelaşi subiect

Laura face echipă cu Rita de acum aproape 20 de ani. Sunt emblema Cavaleriei Jadarmeriei.

Laura Epuraş, Detaşamentul cavalerie: Formăm o echipă din anul 2005 de când ea avea doar 1 an şi 3 luni şi am avut încredere, am ales să fie partenera mea. Am îngrijit-o până la vârsta de 3 ani. La 3 ani am încălecat-o şi la 4 ani a participat la prima paradă de ziua naţională. A fost prima ei misiune importantă şi s-a descurcat foarte bine. Sper să mai fie cu mine cât mai mulţi ani.

Au trecut împreună şi prin clipe grele, precum ciocniri violente cu suporteri de fotbal, dar şi prin momente festive şi istorice. Laura şi Rita au fost în plutonul care l-a condus pe ultimul drum pe regele MIhai.

Laura Epuraş, Detaşamentul cavalerie: Ca însemnătate pentru noi două pot să spun că a fost misiunea de înmormântare a regelui Mihai când l-am condus pe ultimul drum. Am avut onoarea de a face parte din garda regală. Misiunea aia mi-a rămas în suflet. Cele mai periculoase misiuni la care am participat eu cu ea au fost meciurile de fotbal în care se întâmplă ca cele două galerii de suporteri să se ia la harţă. Am avut momente în care mi-a fost teamă. Dar datorită relaţiei speciale care există între călăreţ şi cal, ne-am întors sănătoase acasă că tu ai încredere în el, el are încredere în tine. Avem parternerul ăsta minunat de misiune care devine un suflet pereche. Eu pot să spun că e sufletul meu pereche de 20 de ani aproape.

Caii încep antrenamentele de la 4 ani

Ca să poată forma o echipă de neclintit, caii încep pregătirea de la vârsta de 4 ani alături de jandarmi care tocmai au ieşit de pe băncile şcolii.

Corina, DGJMB: Eficiența lor a fost dovedită de-a lungul anilor. O echipă de cal- călăreț acoperă 20 de jandarmi iar asta ne ajută pentru a gestiona grupurile violente.

Un cal este folosit de jandarmerie în jur de 15 ani, însă sunt multe exemplele în care activitatea lor a depăşit 20 de ani. Iar după pensionare, majoritatea sunt adoptaţi de partenerii lor de cursă lungă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Sute de ore de pregătire, disciplină şi multă dragoste. Cum sunt antrenaţi caii şi călăreţii cavaleriei jandarmerie pentru a face faţă oricărui pericol