Tânără din Iaşi, la un pas să-şi piardă vederea din cauza unui tatuaj
O tânără din Iaşi a fost la un pas să-şi piardă vederea, din cauza unui tatuaj făcut pe pleoape, de o cosmeticiană de ocazie. În timpul procedurii, clienta a deschis ochii, iar cosmeticiana a rănit-o.
O tânără din Iaşi a fost la un pas să-şi piardă vederea, din cauza unui tatuaj făcut pe pleoape, de o cosmeticiană de ocazie. În timpul procedurii, clienta a deschis ochii, iar cosmeticiana a rănit-o. Tânăra a ajuns la spital cu arsură de cornee. Medicii atrag atenţia că asemenea cazuri sunt tot mai frecvente. Femeile apelează la saloane neautorizate şi se lasă pe mâna unor persoane nepregătite.
O metodă de înfrumuseţare a băgat în spital o tânără care a apelat la o cosmeticiană de ocazie pentru un tatuaj pe pleoape. Şi-a dorit un machiaj semipermanent prin colorarea pielii cu pigmenţi cosmetici.
În timpul procedurii, însă, a deschis ochii, iar cosmeticiana i-a atins cu acul membrana globului ocular. Procedura nu era făcută într-un salon, ci în casa cosmeticienei, care nu a ştiut cum să reacţioneze într-o asemenea situaţie, spun medicii care au tratat victima.
Pacienta a avut nevoie de zile întregi de tratament, pentru a-şi recăpăta vederea. Nu a făcut o plângere la Direcţia de Sănătate Publică, iar incidentul a rămas neanchetat.
Medicii Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi spun că, în ultima perioadă, tot mai multe paciente ajung la urgenţe cu inflamaţii, conjunctivite alergice sau arsuri de cornee, în urma tratamentelor cosmetice.
Cabinetele specializate în tatuaje sau în obţinerea de machiaje semipermanente funcţionează în baza unui ordin emis de Ministerul Sănătăţii. De verificarea lor se ocupă Direcţiile de Sănătate publică, doar când primesc sesizări sau când fac controale tematice. Altfel, saloane-fantomă funcţionează fără probleme.
Legea spune că, în saloanele autorizate, pot lucra doar persoane pregătite, care au urmat cursuri şi au dat examene pentru a obţine o diplomă recunoscută de Ministerul Muncii. În realitate, verificarea competenţei se face direct pe pielea clienţilor, o spune o persoană cu 13 ani de experienţă în domeniu.
"Personalul angajat trebuie să demonstreze competenţă în folosirea materialelor şi a procedurilor, în conformitate cu responsabilităţile atribuite, astfel încât să prevină orice pericol pentru sănătate", susţin cei de la Ministerul Sănătăţii.
Înainte de a bate la uşa unui salon de înfrumuseţare trebuie să ne informăm dacă este autorizat şi dacă respectă normele de igienă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰