Tânăra ucisă de urs în Bucegi a sunat la 112 înainte de a fi atacată şi a cerut disperată ajutor: "Ţipa: Ursul se apropie"
Noi informaţii în cazul tinerei de 19 ani, atacată şi ucisă cu bestialitate de un urs, pe traseul Jepii Mici, din Munţii Bucegi. Tragedia a avut loc sub privirile îngrozite ale iubitului ei, dar şi în telefon cu dispecerii 112. Din primele informaţii, se pare că atât fata, cât şi prietenul ei au sunat după ajutor. A fost însă, prea târziu. Pentru recuperarea cadavrului, salvatorii au fost nevoiţi să omoare ursul.
Din informaţiile provenite de la şeful Salvamont Prahova - Dan Banu - se pare că cei doi tineri au primit iniţial mai multe sfaturi pentru a încerca să scape de prezenţa ursului, însă nimic nu i-a ajutat să scape de animalul sălbatic.
Filmul cumplitei tragedii de pe traseul Jepii Mici
Cei doi au sunat în paralel la 112, timp în care fata de 19 ani a fost atacată şi târâtă de urs.
"Era îngrozită... vă dați seama, țipa: 'Ursul se apropie din ce în ce mai amenințător!'. Totul s-a derulat în direct, dispecerul 112 era în telefon și tânărul striga că sunt atacați de urs și că a luat fata. A fost ceva groaznic! Ne-a spus că ursul a prins-o pe fată de un picior și o trage după el și, la un moment dat, nu a mai văzut ce a făcut cu ea. Din potecă, ursul a târât-o și a aruncat-o la 120 de metri în firul văii", povesteşte Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.
- Ministrul Mediului, după cazul tinerei ucise de urs: Populaţia de urs brun, scăpată de sub control. Trebuie...
- "Ea a vrut foarte mult să meargă". Iubitul Dianei, fata ucisă de urs în Bucegi, a povestit cum s-a petrecut tragedia
- Ea este fata ucisă de urs pe traseul Jepii Mici. Diana avea 19 ani şi în luna iunie absolvise liceul
Ajunși la locul tragediei, salvatorii montani au făcut rapel 120 de metri în vale, dar tânăra de 19 ani era deja decedată. Ursul se afla însă în continuare lângă era, lucru care a îngreunat misiunea de recuperare a trupului neînsufleţit. Animalul a sărit să îi atace de mai multe ori pe salvamontişti, motiv pentru care - în cele din urmă - a fost luată decizia de a fi împuşcat pentru siguranţa celor prezenţi.
"A fost un pericol real și pentru salvatorii montani. Ursul se afla la 10 metri de "pradă" și a vrut să atace salvatorii montani. Era foarte violent! Ursul a fost împușcat de cei responsabili și a putut fi recuperat corpul victimei", a adăugat Dan Banu, șeful Salvamont Prahova, pentru Digi24.
Motivul pentru care ursul ar fi atacat-o pe fată
Tragedia cumplită i-a marcat inclusiv pe salvamontişti, dar şi pe dispecerii de la 112 care au auzit ţipetele disperate ale fetei înainte ca apelul să se închidă brusc. Şeful Salvamont Prahova - Dan Banu - susţine că animalul ar fi fost turbat: "Nu ne-am mai confruntat în ultimii 10-15 ani cu o situație așa gravă. Noi credem că ursul era turbat pentru că, de obicei, el nu atacă așa, fără motiv. Nu era ursoaică cu pui, era un urs mai tânăr, presupun că era turbat, altfel nu ne explicăm violența atacului".
"În general, urșii atacă atunci când se simt amenințați și de multe ori atacă fără să finalizeze atacul. De fapt, cele mai multe atacuri sunt cele așa-zise atacuri false, când nu se finalizează atacul. Problema o face ca locul atacului să fie un loc în care să nu ai niciun potențial de a evita atacul, nu ai unde să te ascunzi, nu ai unde să fugi. Dacă ursul pornește către tine dintr-o poziție dominantă, atunci vine spre tine, nu ai unde să te ascunzi. Pe Jepii Mici, daca s-a întâmplat în zona unde urcarea e aproape verticală, efectiv nu ai unde să te ferești! În unele situații nu trebuie să faci nimic, în altele să te ferești, să îți faci simțită prezența. Când te întâlnești cu ursul, creierul tău reacționează altfel decât ce ai citit în cărți. Să faci gălăgie e prima soluție. Să îți fac simțită prezența, indiferent de ce animal discutăm. Autoritățile trebuie să facă publice rezultatele anchetei, să explice ce s-a întâmplat. Probabil vinovat a fost ursul, probabil a fost alt context", a adăugat specialistul în urşi Ioan Mihai Pop, susţinând că atacul nu poate fi pus pe seama temperaturilor caniculare din ultimele săptămâni. "În timpul zilei se adăpostesc și, totuși, în zona montană, în pădure nu e atât de cald."
Drumeţia pe traseul Jepii Mici, o dorinţă a tinerei
Cei doi tineri se aflau pe traseul Jepii Mici, unul dintre cele mai populare de pe Valea Prahovei. S-au hotărât în ultimul moment să facă drumeţia, din dorinţa fetei. Un urs le-a ieşit în cale chiar pe poteca de lângă Valea Spumoasă. Sălbăticiunea s-a năpustit asupra tinerei de 19 ani, a prins-o de picior şi a târât-o câţiva metri.
Fata era din Iaşi, dar se mutase în Bucureşti după divorţul părinţilor. "Fata era cuminte, n-aveai treabă cu dânsa, era liniştită. Ştiam că ea trebuia să se ducă în vacanţă cu prietenii. Trebuia să vină fata, că au casă aici, să facă curăţenie", a declarat mătuşa victimei. "Erau copii foarte frumoşi foarte bine îngrijiţi, îmi plăcea tare mult de e. O familie bună, foarte de treabă, la un moment dat ei s-au despărţit", povesteşte şi o vecină.
Zona în care s-a petrecut tragedia este cunoscută ca fiind una în care urşii îşi fac frecvent apariţia. Salvamontiştii spun însă că acest exemplar era extrem de agresiv. De aceea, un fluier cu care să facem zgomot sau un clopoţel agăţat de rucsac împotriva urşilor ne poate salva dacă ne întâlnim cu ursul pe munte. Totodată, specialiştii ne recomandă să aruncăm rucsacul în direcţia opusă celei în care plănuim să fugim.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰