Video De 5 ani, 60 de familii din Iaşi îşi aşteaptă locuinţele ANL pe care le-au achitat integral
Agenția Națională pentru Locuințe este acuzată de ţeapă imobiliară după modelul Nordis. 60 de familii din Iaşi aşteaptă de 5 ani apartamente într-un bloc ANL, în condiţiile în care au achitat integral sau plătesc lunar rate. Şantierul este însă blocat din cauza unei erori de proiectare, iar blocul începe deja să se degradeze.
Este greu de precizat dacă oamenii îşi vor primi vreodată banii înapoi, dacă vor vedea vreodată blocul finalizat ţinând cont că întârzierile sunt extrem de mari şi, în acest moment, nu par să existe soluţii.
Proiectul a început în acte în 2015, dar construcţia efectivă a început în 2020. Ar fi fost probleme birocratice din cauza unui perete de susţinere a unui versant care nu ar fi fost corespunzător proiectat de la bun început.
Ţeapă imobiliară la stat, după modelul Nordis
În cele din urmă s-a început şi construcţia, dar la un preţ mai mare decât cel stabilit iniţial, în primul contract din 2015.
- Adio seminţe pe stadionul Municipal din Botoşani. Decizie inedită luată de echipa din Superligă
- O şoferiţă beată s-a înfipt cu maşina într-un suport de butelii, dintr-o benzinărie din Neamţ. Femeia a fost...
- "Am vazut-o trântită jos! Şoferul a plecat, oamenii ţipau". Momentul când o bătrână este lovită de o...
- Vacanță cu ghinion: Român din SUA, jefuit în Galaţi de firma de la care închiriase o mașină
- Doi polițiști răniți, după ce au intrat cu autospeciala într-un cap de pod, în Caraș-Severin
Oamenii au fost de acord să plătească suma mărită ţinând cont că toate se scumpiseră deja şi au început lucrările. Pentru apartamente, vorbim de 60 de oameni care au cumpărat aceste 72 de apartamente, banii au fost daţi de unii integral, iar de alţii prin credit bancar şi toţi banii au ajuns în contul celor de la ANL.
Din timp în timp, în funcţie de cum evoluau lucrările trimiteau sume pentru constructorul care realiza aceste lucrări. La un moment dat, constructorul a cerut o nouă mărire de preţ spunând că pandemia, dar şi războiul din Ucraina a crescut din nou preţurile, dar şi salariile pentru angajaţi, aşa că nu şi-ar mai fi putut permis să continue lucrarea. În cele din urmă nu s-a mai căzut de acord cu privire la noul preţ şi astfel s-au blocat lucrările în 2023. Asta deşi ar fi trebuit să fie gata în un an şi jumătate.
De atunci, oamenii tot încearcă să găsească răspunsuri şi să deblocheze această situaţie, au mers inclusiv în instanţă pentru a-şi face dreptate, iar în cele din urmă şi cei de la ANL au cerut în instanţă constructorului o explicaţie şi continuarea lucrărilor. Deocamdată nu se ştie cum sau dacă se va rezolva problema.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰