Antena Meniu Search
x

Video Teoriile lui IPS Teodosie: fără agheasmă pentru fumători sau femeile aflate la perioadă şi fără "relaţii trupeşti" după Bobotează

Arhiepiscopul Tomisului şi-a atras din nou criticile Patriarhiei. Înaltul prelat a spus recent că fumătorii nu au voie să bea agheasmă. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe susţine că declaraţiile, devenite virale, dau dovadă de ignoranţă teologică. În replică, Teodosie îl acuză pe Vasile Bănescu că dezbină biserica.

de Redactia Observator

la 10.01.2024, 19:29

Vezi și

În emisiunea difuzată înainte de Bobotează la postul de radio al Arhiepiscopiei, înaltul prelat a răspuns la zeci de întrebări venite de la credincioşi.

Reporter: Un fumător poate să bea agheasma cea mare de Bobotează?

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului: Nici mare, nici mică! Nici anafură! Pentru că e mai rău ca un păgân!

Reporter: Dacă femeia se află în perioada lunară, poate să participe la slujba de sfinţire a apei de Bobotează şi să o aducă acasă?

Pe acelaşi subiect

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului: Sigur că poate să participe. Nu se apropie, nu gustă, dar într-un recipient poate să o aducă acasă.

ÎPS Teodosie a dat sfaturi şi în ceea ce priveşte comportamentul de după sărbătoare.

Reporter: În perioada după botezul Domnului, atunci când se ia agheasma cea mare, sunt îngăduite relaţiile trupeşti între soţi?

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului: Nu s-ar cuveni.

Opiniile arhiepiscopului au devenit imediat virale şi au atras o reacţie dură din partea purtătorului de cuvânt al Patriarhiei. "Cei care numesc în derâdere creștinismul, creștinopatie, primesc un nesperat ajutor de la cei care îl trimit pe fumător în iad, pe femeia cu fiziologie normală afară din biserică și pe ambii cât mai departe de agheasma mare și mică", a scris Vasile Bănescu pe Facebook.

Războiul declaraţiilor 

La scurt timp a venit şi reacţia Arhiepiscopiei Tomisului, care precizează că Înalt Prea Sfinţitul Teodosie nu se dezice de opinia pe care o are despre fumători şi nici nu îşi va îndulci termenii. "Fumătorul, care în mod voluntar își ucide lent organismul se plasează pe el însuși înafara comuniunii cu Dumnezeu", se arată în comunicat.

Mesajul îl acuză pe purtătorul de cuvânt al Patriarhiei că seamănă dezbinare în biserică. "Talentatului scriitor Vasile Bănescu îi transmitem că juisarea intelectualist-utopică pe gama redusă a unei terminologii de budoar este principala sursă de încurajare a ideologiilor cristofobe."

Nu este primul război al declaraţiilor între purtătorul de cuvânt al Patriarhiei şi Arhiepiscopul Tomisului. Anul trecut, Vasile Bănescu l-a catalogat "Gică Contra" pe Teodosie, după ce prelatul s-a pronunţat împotriva unificării datei Paştelui la catolici şi ortodocşi. În replică, acesta l-a numit "om vrednic de compătimire".

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Teoriile lui IPS Teodosie: fără agheasmă pentru fumători sau femeile aflate la perioadă şi fără "relaţii trupeşti" după Bobotează