Antena Meniu Search
x

Video Lupte dure pentru a prinde Agheasma Mare, la Constanţa. O femeie a venit pregătită cu valiza pentru a căra cât mai multe sticle

Emoţie şi agitaţie azi la Constanţa. Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a sfinţit 70 de mii de litri apă din 30 de butoaie. A urmat, pentru unii, goana după agheasmă, care i-a supărat pe ceilalţi creştini care aşteptau liniştiţi să le vină rândul. 

de Redactia Observator

la 05.01.2024, 19:44

Vezi și

În Ajunul Bobotezei, ceremonia de sfinţire a apei a adunat o mare de credincioşi la Constanţa. Unii s-au grăbit să facă adevărate provizii de agheasmă.

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a sfinţit zeci de butoaie cu apă sfinţită de la înălţimea unei platforme improvizate. Nu s-a mai urcat pe scări ca anii trecuţi şi nici pe cisterne, pentru că a avut parte de mici accidente atunci. 

"Voluntarii care au participat la etichetarea sticlelor ajută acum la umplerea lor. 200 de mii de PET uri sunt pregătite pentru cei peste 10 mii de credincioşi aşteptaţi mâine, la pelerinajul de la Constanţa", spune Andreea Filip, reporter Observator. 

Teodosie: Să fim împăcaţi când luăm apa, să nu fim supăraţi pe cineva. Să nu avem un gând rău asupra cuiva. 

Cuvintele lui nu au ajuns, însă, la urechile tuturor credincioşilor

O femeie a venit din Mangalia cu noaptea-n cap şi cu valiza, ca să poată căra sticlele cu apă sfinţită. 

Credincioasă: Doamnă, am trei bidoane de cinci litri. Anul trecut am avut 60 şi aproape să rămân eu fără.  

Credincioasă: Este Agheasma mare care ajută organismul, îl purifică, se ia pe nemâncate. 

Agheasma Mare nu a sfinţit gurile rele, în faţa butoaielor, enoriaşii s-au luat la ceartă. 

Nu mai împingeţi aşa! 

Băi, oameni, suneţi creştini! Râde lumea! 

Plecaţi de aici! 

Nu mai împinge, mamaie! 

Stai, dragă!

N-am voie să iau? 

La Hârşova a avut loc o procesiune religioasă care a ajuns până pe malul Dunării. Arhiepiscopul Tomisului a aruncat trei cruci dintr-o barcă şi câţiva curajoşi au înotat să le prindă primii.  Sărbătoarea Bobotezei este marcată de tradiţia ridicării crucilor de gheaţă, veche de peste o sută de ani. Din cauza vremii nefireşti de calde, la Galaţi au fost îngheţate în laborator şi ţinute în camere frigorifice la minus 20 de grade Celsius. Fiecare cântăreşte 40 de kilograme.

Daniela Pojogu, inginer societate: Cred că sunt 12 ani de când le facem. Ele se pregătesc în nişte matriţe speciale cu armătură, pregătim de fiecare dată câte două cruci pentru a rezista transportului. Cât şi vremea dacă e mai călduroasă.

La Iaşi, credincioşii au împodobit astăzi cu flori naturale crucea Bobotezei. 

"Este al nouălea an consecutiv când crucea de Bobotează de aici de la Iaşi este făcută din ramuri de brad. Asta din cauza faptului că lipseşte zăpada, iar temperaturile sunt ridicate. Anul acesta de Bobotează, la Iaşi sunt anunţate 10 grade Celsius", spune Clara Mihociu, reproter Observator.

Lucian Apopei, purtător de cuvânt mitropolia Moldovei şi Bucovinei: Crucea este cruce. Simbolul crucii de Bobotează este acelaşi. Fie că vorbim despre o cruce de gheaţă, fie că vorbim despre o cruce de brad. 

Credincioşii sunt aşteptaţi mâine la slujba de Bobotează. Anul acesta, vestitul Ger va lipsi. Se anunţă 18 grade Celsius în sudul ţării. Frigul cumplit se va instala de luni încolo. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Lupte dure pentru a prinde Agheasma Mare, la Constanţa. O femeie a venit pregătită cu valiza pentru a căra cât mai multe sticle