Antena Meniu Search
x

"Nu mai împinge, mamaie!", "Am trei bidoane de cinci kg" Tradiţionala bătaie la români pe agheasma de Bobotează

S-a sfinţit apa în Ajunul Bobotezei, la Constanţa. Urcat pe o platformă şi mult mai discret ca în anii trecuţi, ÎPS Teodosie a binecuvântat 70.000 de litri de apă.  200.000 de sticle vor ajunge la toţi enoriaşii din Dobrogea. Deşi par multe, nu sunt suficiente pentru a opri şi tradiţionalul scandal. Aşa că în faţa butoaielor cu Agheasma Mare au fost certuri şi înjurături. 

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 05.01.2024, 14:35

Vezi și

În Ajunul Bobotezei, la Constanţa este adevărată sărbătoare. Ceremonia de sfinţire a apei adună în fiecare o mulţime de oameni. Nu toţi sunt însă pătrunşi de evlavia momentului, pentru mulţi, plasele pline cu sticle contează mai mult. 

Ia să vedem, doamnă, câte sunt aici? 

Păi câte? 5, 10, 20 maxim! 

Cele 30 de butoaie pline cu 70.000 de litri de apă au fost aşezate anul acesta în faţa catedralei "Sfinții Apostoli Petru și Pavel".  ÎPS Teodosie le-a sfinţit de la înălţimea unei platforme improvizate, nu s-a mai urcat pe scări ca în alţi ani şi nici spectacol cu cisterne nu a mai făcut. După ce apa a fost transformată în Agheasmă Mare, voluntarii au pus de-o parte şi pentru enoriaşii care vor veni sâmbătă.

Pe acelaşi subiect

Voluntarii care au participat la etichetarea sticlelor au ajutat şi la umplerea lor. 200.000 de PET-uri sunt au fost pregătite pentru cei peste 10.000 de credincioşi aşteptaţi la pelerinajul de la Constanţa. 

ÎPS Teodosie: "Să fim împăcaţi când luăm apa, să nu fim supăraţi pe cineva. Să nu avem un gând rău asupra cuiva. După aceea vom continua să luam Agheasma Mica, sa ne apropiem de Dumnezeu." 

Cuvintele lui NU au ajuns însă la urechile tuturor credincioşilot. Nici bine nu s-au deschis robineţii butoaielor, că a şi început îmbulzeala şi scandalul. 

Doamnă, am trei bidoane de cinci kilograme.

Aici câte aveţi? 

Păi nu le-am numărat! Că n-o să le iau cu mine acasă! 

Eu trebuie să iau 45, sunt din Mangalia!

Anul trecut am avut 60 şi aproape să rămân fără.  

Nu mai împingeţi aşa! 

Băi, oameni, suneţi creştini! Râde lumea! 

Plecaţi de aici! 

Nu mai împinge, mamaie! 

Stai, dragă! N-am voie să iau? 

Femeie: "Întotdeauna oamenii aşa au fost, oamenii n-au avut răbdare. Rep: S-au şi îmbrâncit, s-au şi înjurat. Întodeauna aşa a fost!" 

Repoter: Dumneavoastră sunteţi supărat pe cineva? 

ÎPS Teodosie: Cum să fiu supărat? Imposibil! Nici nu pot să mă supăr. Pe Satana sunt supărat. Doar pe Satana sunt supărat! 

Sâmbătă, credincioşii sunt aşteptaţi de la primele ore la biserici, pentru slujbă. Anul acesta, Boboteaza nu vine cu gerul proverbial, ci cu vreme frumoasă, aşa că la Constanţa sunt aşteptaţi zeci de mii de oameni, localnici şi turişti.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » "Nu mai împinge, mamaie!", "Am trei bidoane de cinci kg" Tradiţionala bătaie la români pe agheasma de Bobotează