Antena Meniu Search
x

Video Teroarea şacalilor. De teamă, oamenii nu mai ies din case după lăsarea serii. De ce nu pot fi vânate fiarele

În mai multe sate din sudul ţării, oamenii trăiesc în teroare din cauza şacalilor. De frica lor, nu mai ies din case după lăsarea serii şi, neputincioşi, dimineaţa descoperă cum sălbăticiunile le-au sfâşiat turmele de oi. Pentru a scăpa de prădători, autorităţile locale cer ridicarea restricţiei de vânare  pe timpul nopţii.

de Redactia Observator

la 13.03.2023, 21:03

Vezi și

Adăpostul s-a transformat în scena unui film de groază. Animalele n-au avut nicio şansă. "Pe unde să iasă? Că erau închise aici. 14 adulţi şi 19 miei", spune unul dintre ciobani. Pagubele sunt uriaşe. "În jur la 400 de milioane (n.r. 40.000 de lei) că ele aveau miei mari, aveau în jur la 24, 25 de kilograme", a declarat Daniel, cioban. Iar fermierii se tem acum pentru siguranţa lor. Treptat, şacalii trec la pradă tot mai mare. Dacă, iniţial, se mulţumeau să atace fazani şi iepuri, acum ucid oi la doi paşi de oameni.

Atacuri au fost semnalate în Maramureş, Botoşani, Suceava, Sibiu, Timiş sau Arad

"Sunt sute, mii, mii de exemplare. E ceva foarte grav şi dacă nu se iau măsuri urgente nu ştiu ce se va întâmpla", a declarat Ionel Nedelcu, primarul comunei Rojişte din Dolj. Pădurarii spun că principala problemă este legea, care pare făcută să protejeze animalele şi nu oamenii. Vânătoarea nu este permisă noaptea, când şacalii atacă. "Cum sunt ciobanii, să nu aibă mai mult de un câine după oi. Ce să facă? Dacă-l prinde seara cu un câine după oi, ce să facă? Îl mănâncă cu câine cu tot", a declarat Nicu Rotaru, pădurar. "Chiar dacă am solicitat să se mărească cota de vânătoare, problema majoră cu care ne confruntăm este că ar trebui să primim aprobare pentru a fi vânate noaptea", a declarat Dan Diaconu, prefect Dolj.

"Şacalul este un indicator al mizeriei şi al ignoranţei. Se estimează un număr de 23.000. Şi avem o cotă de 19.989 de şacali care ar trebui să fie ucişi până la 14 mai", a declarat Ovidiu Banea, biolog la ONG-ul Crispus Sibiu. Problema şacalilor a ajuns până la cel mai înalt nivel. Dar soluţia aşteptată întârzie să apară. "Recoltarea sau extragerea de şacali este mult mai complicată decât extragerea celorlate specii de carnivore pentru că este mai dificilă vânătoarea. Am văzut câteva imagini trimise de domnul ministru Petre Daea. Dacă acele oi au fost omorâte de şacali, înseamnă că problema este acută în zona respectivă", a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Atacul din Rojiște vine la doar o săptămână după un alt măcel la o fermă dintr-o localitate apropiată, în comuna Călărași. Oamenii au cerut ajutorul vânătorilor și au descoperit că sălbăticiunile sunt peste tot. "Puşca nu e o soluţie. Managementul trebuie să aibă loc pe toate suprafeţele adiacente", a declarat Ovidiu Banea, biolog la ONG-ul Crispus Sibiu. În ultimii ani, ţara a fost împânzită de şacali. Atacuri au fost semnalate în Maramureş, Botoşani, Suceava, Sibiu, Timiş sau Arad. Pe lângă animalele sfâşiate în gospodării, înmulţirea şacalilor dezechilibrează şi habitatele.În Delta Dunării, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a aprobat împuşcarea a 400 de exemplare pe an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Teroarea şacalilor. De teamă, oamenii nu mai ies din case după lăsarea serii. De ce nu pot fi vânate fiarele