Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Testarea Covid-19 în România, între neputința statului și costurile prohibitive din privat

Dreptul la sănătate este un drept pe care ni-l garantează Constituția. Doar că în realitate, în criză Covid, acest drept începe cu testarea iar a te testa nu e pentru oricine. Statul mai mult nu o face, în privat e salvarea dar numai dacă ai bani.

de Alexandra Marin

la 02.11.2020 , 19:30

  • În ultimele 24 de ore au fost testaţi 4.041 de pozitivi din numai 10.000 teste.
  • Adică avem o rată de infectare de 38%.

Și pentru cei mai mulți prețurile sunt prohibitive. Problema e din nou la stat care refuză testarea în masă că să fugă de realitate: mai bine să nu testăm decât să ştim cu adevărat amploarea infectărilor. 

27 de ore. Atât a aşteptat o mamă din Oradea ambulanţa. Fiica ei, bolnavă de astm, a făcut febră mare după ce a intrat în contact cu un coleg pozitiv. Femeia a sunat la 112 ca să îi fie testat copilul.

Mădălina, mamă: Doamna de la 112 s-a iritat. Mi-a zis că şi ea are copil acasă şi că ea i-a făcut testul la privat, cu bani. I-am zis, doamnă, eu sunt în izolare la domiciliu

Vezi și

Alt oraş. Aceaşi situaţie. În Capitală, oraşul unde se fac cele mai multe teste, reporterul Observator cu simptome clare de COVID a aşteptat trei zile ambulanţa. N-a venit.

Alexandra Marin, reporter Observator: În cazul meu, simptomele au apărut vineri, atunci când am şi luat legătura cu medicul de familie care mi-a recomandat să sun la 112 ca să mă testeze la domiciliu, am procedat întocmai. Cei de la ambulanţă mi-au spus că s-ar putea să întârzie pentru că au foarte multe apeluri, doar că se fac aproape 72 de ore, interval în care nu m-a contactat absolut nimeni.

Alis Grasu: Aceste cazuri stau în aşteptare. Numărul lor este foarte mare, dar se ajunge la toate aceste adrese chiar dacă timpii de aşteptare sunt foarte mari

Nu sunt situaţii izolate. În Mureş, o bătrână a murit acasă, în timp ce aştepta să fie testată. Avea simptome, dar pentru că nu era contact direct al unei persoane cu un test pozitiv, DSP a refuzat testarea gratuită.

Ca absurdul să fie complet, premierul insistă că totul merge strună.

Ludovic Orban, premierul României: Noi facem faţă acestor solicitări pentru definiţiei de caz.

Restul, să se descurce. Dacă în vară, explozia de teste la cerere se explica prin faptul că oamenii mergeau în vacanţă, acum se testează pe bani la privat pentru că anchetele epidemiologice nu mai ajung la ei sau au simptome dar nu ştiu de unde s-au infectat.

Ludovic Orban, premierul României: Sunt mulţi care apelează dintre cei care se duc într-o ţară străină sau pur şi simplu vor să se testeze ca să fie convinşi că nu au Covid. 

Reporter: Şi dacă au simptomatologie?

Ludovic Orban, premierul României: Noi am stabilit pentru ce cazuri se decontează. există o reglementare, sunt stabilite situaţiile în care se face testarea.

Cererea de teste a crescut, iar preţurile au bubuit. O femeie a ajuns în situaţia de a se împrumuta pentru a plăti testul COVID al soţului. Este programat pentru o operaţie imposibil de amânat.

Manea Daniela: Nu, nu am posibilităţi să plătesc. Testul este costisitor. Alocaţia copiilor de 5 milioane cinci sute, iar salariul de la părinte 20-21. Pentru toată familia.

Reporter: Dar puteaţi face altceva cu banii?

Nichita Constantin, 47 de ani: Normal, plăteam o factură, luam de mâncare, dar sunt obligat să îl fac

250 de lei au plătit. Enorm pentru bugetul familiei. Însă un test PCR a ajuns să coste chiar şi 500 de lei. Industria testării de COVID, născută în pandemie, este o afacere extrem de profitabilă: peste 22 milioane de euro au încasat într-o singură lună centrele private. Aproape un milion de euro pe zi.

Un lux necesar. Pe care şi-l permit mai ales cei din judeţele cu un nivel de trai mai ridicat. Astfel c se testeaz mai mult şi dimensiunea pandemiei se apropie de realitate. Cluj, de exemplu, are o medie de 3 mii de teste pe zi, dintre care o mie la cerere. Incidenţa în judeţ se apropie de 5 cazuri la mie. La polul opus e judeţul Giurgiu, unde se fac maximum 100 de teste pe zi. Ca atare, incidenţa este mică: 1,45 la mie.

Gabriela Firea: Cerem guvernului să schimbe definiţia de caz. Şi Ministerul Sănătăţii să îndrume toate persoanele care sună la DSP pentru a se testa ori pentru că au simptome, supiciuni sau au intrat în contact cu o persoană pozitivă să fie repertizată la clinici de stat astfel încât să poată să fie testate gratuit.

Ţările vestice şi-au dat seama de importanţa testării, inlcusiv la privat, pentru a avea o imagine mai apropiată de realitate. În Spania te poţi testa gratuit şi la privat dacă eşti contact direct. La fel şi în Italia, unde, oricum, testul este aproximativ 70 euro.

În Marea Britanie, chiar dacă un test poate ajunge chiar şi la 300 lire, dacă ai simptome, testarea este gratuită. În Germania, un test PCR la cerere costă până la 170 euro însă testarea gratuită este mult mai extinsă. Iar în Franţa ai dreptul la 3 teste gratuite pe lună!

Alexandra Marin Like
Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Evenimente » Testarea Covid-19 în România, între neputința statului și costurile prohibitive din privat