Antena Meniu Search
x

Video Timișoara, Capitală Europeană a Culturii. Debutul ceremoniei nu a fost lipsit de incidente și critici: "Este o chestiune de pregătire tehnică"

E un weekend plin pentru Timişoara, cu ocazia preluării titlului de Capitală Europeană a Culturii. Concerte, expoziţii, ateliere de dans şi artă au scos zeci de mii de oameni pe străile oraşului, în sărbătoare. Dar debutul evenimentului nu a fost lipsit de critici. Concertul de deschidere a răsunat pe ritmuri de protomanele. Iar o pană de curent a lăsat aseară în beznă artiştii, oficialii europeni şi membrii Guvernului prezenţi la gala de deschidere de la Operă. 

de Redactia Observator

la 18.02.2023, 20:37

Vezi și

Dominic Fritz, primarul Timişoarei: Timişoara, anul acesta, va străluci şi Timişoara, în acest an, va reprezenta toată România şi toată Europa pe scena lumii. 

Optimismul a fost însă umbrit rapid de un incident tehnic. În timpul galei de deschidere, o pană de curent a stins brusc lumina în clădirea Operei din Timişoara. În sală erau reprezentanți ai Comisiei și Parlamentului European şi membri ai Guvernului, inclusiv premierul Nicolae Ciucă. 

Nicolae Ciucă, premierul României: Nu știu ce s-a întâmplat

Reporter: Cum vi se pare că s-a luat curentul la un astfel de eveniment? 

Pe acelaşi subiect

Nicolae Ciucă: Efectiv s-a întâmplat, aici este o chestiune de pregătire tehnică a evenimentului. Dominic FritzA fost foarte foarte interesant. La început toată lumea a crezut că face parte din spectacol. Eu o iau ca pe un semn bun, că va fi un an de succes.

Momentul a fost cu atât mai ridicol cu cât sloganul Timişoarei este "Luminează oraşul prin tine". 

Ioan Holender, românul care a condus timp de 20 de ani Opera de stat din Viena, ar fi strigat "Ajunge!" în timpul momentului principal al serii, concertul susţinut de un pianist olandez. Acesta a reclamat faptul că prestaţia a fost extrem de slabă şi, pentru eveniment, s-ar fi găsit un pianist român. 

Nu a fost ocolit de critici nici spectacolul de aseară, din Piaţa Unirii din Timişoara. Pe scenă au urcat trupe locale, Adi Despot de la Viţa de Vie, o artistă din Ucraina, Taraf de Caliu, dar şi o trupă care îmbină rockul cu manelele. 

Evenimentul nu a fost ocolit de critici

Oltea Zambori, director de comunicare al programului Timişoara 2023: Taraf de Caliu i-a avut ca invitaţi pe trupa Impex. Impex este o trupă de protomanele, sunt de fapt cam singurii din această zonă muzicală care sunt oameni cu conservator, care studiază acest tip de muzică şi care nouă, ca organizatori, ni s-au părut o foarte bună idee în această cheie, unitate în diversitate. 

MIhaela Călin: Sunt zeci de evenimente în desfășurare în acest moment în Timișoara, sunt persoane care vizionează cinematografie de artă sau spectacole de teatru, alții care vizitează grădinile suspendate din centrul orașului sau alții care asistă la proiecția unui sepctacol de dans contemporan chiar pe fațada Palatului Culturii din oraș. 

Punctul de maximă atracţie este expoziţia găzduită de Muzeul Naţional de Artă din Timişoara, care adună 100 de picturi, desene, sculpturi şi ilustraţii de carte semnate de Victor Brauner. Lucrările au fost împrumutate de la muzee din Franţa şi colecţii private din România. 

Alin Nica, președinte Consiliul Judeţean Timiş: Pentru a aduce exponate de un miliard de euro e nevoie de investiţii în a asigura condiţii de siguranţă, de microclimat, de securitate la cele mai înalte standarde. Am investit peste două milioane de euro în ceea ce vedeţi aici.

Peste 130 de evenimente vor avea loc în acest weekend pentru a marca preluarea de către Timişoara a titlului de Capitală Europeană a Culturii: piese de teatru, expoziţii, concerte, ateliere de dans şi şezători. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Evenimente » Timișoara, Capitală Europeană a Culturii. Debutul ceremoniei nu a fost lipsit de incidente și critici: "Este o chestiune de pregătire tehnică"