Tot mai mulți tineri români se infectează cu noul coronavirus. Alexandru Rafila: "Bilanțul este destul de preocupant"
Creşte numărul românilor infectaţi cu noul coronavirus. 388 au fost diagnosticaţi astăzi cu COVID-19 din puţin peste 10 mii de teste efectuate. Numărul pacienţilor îi sperie pe medici care atrag atenţia că în special tinerii au umplut spitalele în ultima vreme, după ce s-au infectat la locul de muncă. La o lună şi jumătate de la intrarea în vigoare a stării de alertă, cifrele sunt la fel de mari ca în timpul stării de urgenţă.
- 388 de infectări noi cu coronavirus a raportat România în cursul zilei de marți.
- Specialiștii susțin că este în creștere numărul tinerilor care se infectează la locul de muncă.
Pe 15 mai, în prima zi din starea de alertă, am avut 190 de noi cazuri de COVID. Şoselele, parcurile şi pieţele s-au transformat în furnicare. Au urmat alte două etape de relaxare: s-au deschis terasele, plajele, centrele comerciale şi sălile de fitness. Relaxarea. s-a văzut în cifre.
Pe 14 iunie, numărul cazurilor a trecut de 300! Apoi, cifrele au scăzut dar doar pentru puţin timp! Pe 25 iunie am avut 460 de noi îmbolnăviri. Acum, cifrele sunt duble faţă de momentul când am ieşit din starea de urgenţă!
Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății: Bilanţul este destul de preocupant pentru că ne-am reîntors ca număr de cazuri înregistrate zilnic la o perioadă pe care o înregistram acum circa două luni, în timpul stării de urgenţă.
În Argeș, Brașov şi Vrancea avem cele mai multe cazuri raportate la populaţie. Peste 50 la 100.000 de locuitori. Cazuri foarte multe sunt şi în Suceava, Harghita, Buzău, Brăila.
Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății: Acest lucru ne-a şi adus într-un top al ţărilor din Uniunea Europeană. Cred că e important să părăsim cât mai rapid această zonă pentru că în timp acest lucru poate avea impact inclusiv asupra posibilității de a călători în alte ţări din Uniunea Europeană. Doar Suedia şi Portugalia au un număr mai mare de cazuri înregistrate.
Alarmantă e şi rata de pozitivare, adică procentul cazurilor confirmate din numărul total de teste. Acum variază între 3 şi 5% în timp ce în luna mai era 1,5%. A crescut şi numărul pacienţilor în stare gravă internaţi la terapie intensivă, dar şi al deceselor.
Cristian Băicuș, şeful Secţiei de medicină internă din Spitalul Colentina: Avem pacienţi care vin infectaţi de la locul de muncă sau pacienţi care sunt infectaţi de către copiii lor sau rude care la rândul lor s-au infectat la locul de muncă. Sunt mult mai tineri şi, culmea, ATI-ul e plin cum nu a fost în prima perioadă.
Treptat, spitalele s-au umplut cu bolnavi, iar pacienţii noi au fost transferaţi în unităţi medicale din judeţele vecine. Virusul i-a lovit chiar şi pe cei care nu credeau în existenţa lui.
Pacientă internată la Spitalul Colentina: Au fost şi momente când m-am îndoit. Mă gândeam că e ca un virus cum sunt toate virusurile normale. A început ca o formă de viroză. A doua zi au început durerile de oase, de picioare, de muşchi. Carnea pe mine mă durea, mă ustura şi febră. Nu puteam să îmi mişc picioarele. Aşa de rău mă dureau.
Trei noi simptome au fost adăugate pe lista celor care indică infectarea cu noul coronavirus: greaţa, diareea şi nasul înfundat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰