Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Tot ce trebuie să ştii dacă alegi parteneriatul civil, în locul căsătoriei. Cum decurge ceremonia şi care sunt condiţiile care trebuie îndeplinite de parteneri

de Redactia Observator

la 11.04.2018 , 15:17

Tot ce trebuie să ştii dacă alegi parteneriatul civil, în locul căsătoriei. Cum decurge ceremonia şi care sunt condiţiile care trebuie îndeplinite de parteneri - Pixabay

Lege pentru parteneriatul civil. Cuplurile care nu doresc să își schimbe statutul civil, nu sunt dipuse să își oficializeze relația ar trebui să beneficieze de toate drepturile legale conferite celor căsătoriți.

Un deputat independent a inițiat la Senat un proiect de lege privind parteneriatul civil, o formă de comuniune socială între doi parteneri care nu vor să-și consfințească relația prin căsătorie. 

Mai mult, inițiatorul susține abrogarea articolului 277 din Codul civil, care interzice căsătoria ditre persoane de același sex sau parteneriatele civile dintre persoane de sex opus/persoane de același sex, încheiate în alte state între cetățeni români sau străini.

Articolul continuă după reclamă

Argumentele deputatului sunt legate de numărul mare de cupluri care aleg în România, ca în marea majoritate a Uniunii Europene, să trăiască împreună fără să fie căsătorite.

Parteneriatul civil trebuie să aib un cadru juridic, iar statul român trebuie să coreleze Codul Civil astfel încât “cuplurile care nu doresc să își schimbe statutul civil”, să beneficieze de toate drepturile legale conferite celor căsătoriți, scrie legestart.ro.

Ce înseamnă parteneriatul civil

Potrivit noii legi, care conține 68 de articole, parteneriatul civil "este o relație de comuniune civilă între două persoane majore, manifestată printr-un acord încheiat în conformitate cu dispozițiile prezentei legi, cu scopul de a-și organiza civil viața împreună".

De reţinut şi că toate formele de discriminare, directă sau indirectă, pe baza încheierii unui parteneriat civil, pe baza orientării sexuale a partenerilor sau a identității de gen a partenerilor sunt interzise, conform propunerii legislative.

Codiţii pentru a încheia un parteneriat civil

Orice cetățean român cu vârsta mai mare de 18 ani sau cetățean străin cu reședința în țara noastră de cel puțin un an, poate încheia un parteneriat civil, care se înscrie într-un Registru special de evidență, ținut de primăria localității respective.

Partenerii sunt chemați în fața unui registrator, într-o incintă a primăriei, alături de doi martori (dacă este posibil), pentru încheierea parteneriatului, asemenea unei ceremonii de stare civilă.

Pentru aceste ceremonii, primăriile nu vor percepe taxe.

Verificarea actelor depuse de parteneri trebuie făcută în cel mult 7 zile, interdicțiile fiind legate de persoanele fără discernământ, de rude până la gradul 4, de persoanele căsătorite sau aflate deja într-un alt parteneriat civil.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Puneţi în aplicare sfaturile primite de la specialiştii în parenting?
Observator » Evenimente » Tot ce trebuie să ştii dacă alegi parteneriatul civil, în locul căsătoriei. Cum decurge ceremonia şi care sunt condiţiile care trebuie îndeplinite de parteneri