Antena Meniu Search
x

Video Toți primarii din București, amendați pentru că poluarea a depăşit limita maximă de 2 ori într-o săptămână. Unii edili dau vina doar pe municipalitate

Primarul general şi cei şase de la sectoarele Bucureştiului au fost amendaţi pentru că poluarea a depăşit limita maximă de două ori săptămâna aceasta. Valorile maxime au fost depăşite de 30 de ori. Comisarii de mediu i-au sancţionat pe primari cu cea mai mare sumă pe care o prevede legea. 

de Redactia Observator

la 18.02.2023, 21:19

Vezi și

Pentru a doua oară în această săptămână, toţi senzorii care măsoară calitatea aerului din Bucureşti s-au înroşit. În centrul şi în nord-vestul Capitalei, aerul a fost din nou irespirabil.  

Andreea Milea, reporter Observator: Acest senzor care măsoară calitatea aerului a fost montat pe o şcoală din sectorul 6 al Capitalei. În acest moment nivelul de poluare este unul foarte ridicat.

După episodul de poluare extremă de la începutul săptămânii, Garda de Mediu Bucureşti a făcut controale la toate cele 7 primării din Capitală. Comisarii au constatat că niciun edil nu a reuşit să pună în practică măsurile pentru îmbunătăţirea calităţii aerului. 

"Nu au dezvoltat infrastructura rutieră, nu au generat spaţii verzi, nu au dezvoltat infrastructură pentru transportul public, nu au procedat la asfaltarea arterelor. Nu au creat piste pentru biciclete", a spus comisarul şef al Gărzii de Mediu din Bucureşti, Viorel Tufeanu.

Pe acelaşi subiect

Aşa că edilii de sectoare, în frunte cu primarul general, au fost amendaţi cu câte 7.500 de lei. Cele mai multe probleme au fost la Primăria Sectorului 1. "Avem o primărie de sector care nici măcar nu are documente în ceea ce priveşte planul integrat de calitate a aerului", a mai spus Viorel Tufeanu. Unii primari cred că au fost scanţionaţi nejustificat.

Unii primari consideră că au fost scanţionaţi nejustificat

"Amendează primăriile de sector pentru nişte lucruri care sunt aproape imposibil de realizat. Costurile pentru a spăla bulevardele aşa cum şi-ar dori dumnealor sunt absolut exorbitante. 20 de milioane de lei. Pot creşte de patru-cinci ori dacă ar fi să spălăm la frecvenţele pe care şi le-ar dori Garda de Mediu", a declarat primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu. 

Alţii dau vina pe municipalitate pentru poluare. "Ce ţine de noi facem. Principalul şantier care este într-adevăr un producător de praf si mizerie evident este Prelungirea Ghencea, proiect gestionat de Primăria din Bucureşti", a spus administratorul public al Primăriei din Sectorul 6, Paul Moldovan.

Primăriile de sector încearcă să planteze anual noi arbori, doar că birocraţia îi încurcă. "Avem mari probleme cu spaţiile verzi. Diminuarea traficului particular este un lucru imperios necesar. Trebuie să dezvoltăm cât mai repede reţeaua de transport în comun pe culoarul unic", a spus vicepreşedintele Eco-Civica, Dan Trifu.

Edilii de sector promit că din vară vom avea mai multe spaţii verzi

În 2021, primarul Nicuşor Dan anunţa că Bucureştiul va avea, în curând, un nou plan de calitate a aerului. Doar că firmele care au câştigat licitaţia nu se înţeleg, aşa că nu au început elaborarea noilor norme.

Edilii de sector promit în continuare că din vară vom avea mai multe spaţii verzi, dar şi piste noi pentru biciclete. "Pentru piste pentru biciclete am câştigat o finanţare prin PNRR în valoare de 36 de milioane de lei", a mai spus Radu Mihaiu. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Toți primarii din București, amendați pentru că poluarea a depăşit limita maximă de 2 ori într-o săptămână. Unii edili dau vina doar pe municipalitate