Antena Meniu Search
x

Tradiţii de Anul Nou. Cele mai frumoase obiceiuri ale românilor

Intrarea într-un nou an este marcată de fiecare dată prin obiceiuri care îi încântă nu numai pe cei mici, dar şi pe cei mari

Intrarea într-un nou an este marcată de fiecare dată prin obiceiuri care îi încântă nu numai pe cei mici, dar şi pe cei mari

Ceremonialul de înnoire simbolică a timpului calendaristic la cumpăna dintre ani, în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie este numit îngropatul Anului sau, mai recent, Revelion. Personificare a Soarelui, Anul este numit An Vechi înainte de miezul nopții de Revelion și An Nou după miezul nopții. Divinitatea Anului se naște, crește, îmbătrânește și moare împreună cu timpul calendaristic pentru a renaște după 365 de zile, respectiv 366 de zile în anii bisecți.

Sfinții Calendarului popular, metamorfoze ale Anului, sunt mai tineri sau mai bătrâni, după șansa avută de aceștia la împărțirea sărbătorilor: Sânvăsâi, celebrat în prima zi a Anului, este un tânăr chefliu care stă călare pe butoi, iubește și petrece; Dragobete (24 februarie), fiul Dochiei, reprezintă zeul dragostei pe plaiurile carpatice; Sângiorzul (23 aprilie), Sântoaderul sunt tineri călări pe cai; Sântilie (20 iulie) și Sâmedru (26 octombrie) sunt maturi. După ei urmează generația sfinților-moși: Moș Andrei (30 noiembrie), Moș Nicolae (6 decembrie), Moș Ajun (24 decembrie) și Moș Crăciun (25 decembrie). Întoarcerea simbolică a timpului în această noapte este asimilată cu moartea divinității adorate, iar reluarea numărării zilelor, cu renașterea acesteia.

În satele românești, cete de flăcăi se pregătesc pentru ''urat'', respectând datinile și obiceiurile din timpul sărbătorilor de iarnă. În ajunul Noului An, pe înserat, își fac apariția ''mascații''.

Bucovina, un spectacol al tradiţiilor

Este poate de departe zona cu cea mai intensă încărcătura tradiţională, ce reuşeşte să transmită emoţia unor obiceiuri străvechi.

- Pluguşorul: este legat de dorinţă ca anul ce urmează să fie unul cu recolte bogate. În ziua de 31 decembrie, copiii încep să colinde pocnind din bici, sunând din clopoţei, suflând în buhai şi urând noroc şi bogăţie. Se obişnuieşte ca ei să meargă şi din casă în casă, prilej cu care primesc mici daruri, fructe, colaci sau bani.

- Capra este unul din simbolurile cele mai răspândite la noi în ţară, alături de Pluguşor. Ea întruchipează un personaj fantastic care, din păcate, astăzi a rămas doar un prilej de divertisment. Totuşi, sunetele pe care le produce, panglicile colorate, povestea “jocului caprei” în care această cade din copac, se îmbolnăveşte, moare şi apoi învie îi distrează mereu pe cei mai mici spectatori.

- Tradiţia ursului are origini dacice şi se pare că în Bucovina este unul dintre cele mai spectaculoase spectacole cu măşti. Jocul simbolizează trecerea anotimpurilor şi aminteşte de faptul că, odată, acest animal era considerat personajul care reuşea să învingă iarna şi să aducă primăvara.

Dacă ajungi cu cel mic în această regiune, nu uita că seara începe paradă cu măşti. Sigur va fi încântat de larmă, dânsul, cântecul şi glumele creaturilor fantastice.

Unul dintre cele mai îndrăgite obiceiuri de Anul Nou este Sorcova. În dimineaţa zilei de 1 ianuarie, copiii merg din casă în casa urând gazdelor sănătate şi noroc.

Cu mult timp în urmă, sorcova era confecţionată din acele ramuri de cireş, măr sau prun puse la înmugurit cu ocazia Sfântului Andrei (30 noiembrie) şi împodobite cu beteala, panglici colorate. Se spune că numai copiii trebuie să meargă cu Sorcova deoarece ceea ce urează persoanele cu sufletul curat se îndeplineşte mai uşor. Pentru a avea mai mult noroc în anul ce începe, ai grijă să nu rămâi nesorcovita. Nu uita să le dăruieşti copiilor covrigi, cozonac, mere, bani ca tot ceea ce ţi-au cântat să se împlinească.

Sunt tradiţii pe care le poţi urma chiar dacă nu reuşeşti să pleci de acasă în această perioadă. Este adevărat că în marile oraşe este mai greu să vezi obiceiuri autentice, însă atât câte este posibil, bucură-te de ele pentru că au un farmec aparte.

Nu uita să ai în casă un loc special unde să ai atârnată o crenguţă de vâsc. Se spune că toţi cei care se vor îmbrăţişa şi sărută sub această crenguţă vor avea în noul an o relaţie specială, armonioasă şi vor avea noroc.

În aceeaşi idee, la cumpănă dintre ani se obişnuieşte îmbrăţişezi toate persoanele care-ţi sunt dragi şi să-ţi pui o dorinţă.

În seara de Anul Nou îmbracă-l pe copilaşul tău în haine noi. Pe lângă atmosferă festivă pe care o conferă acestor momente, hainele noi simbolizează începutul unui nou an, plin de noroc.

Dacă ai un copilaş mai măricel, poate întârzia un pic la somn pentru a prinde spectacolul artificiilor de la miezul nopţii. Spune-i că nou an este întâmpinat cu lumina şi zgomot pentru ca tradiţia spune că în acest fel se îndepărtează toate relele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Tradiţii de Anul Nou. Cele mai frumoase obiceiuri ale românilor