Tragedia din Caracal scoate la lumină problemele grave de la Sistemul 112
Alexandra şi-a pus toate speranţele în stat, mai exact în sistemul de urgenţă 112. Un serviciu care are chiar el nevoie de salvare. Tragedia din Caracal scoate la lumină probleme grave, ţinute sub preş. Un operator 112 lucrează singur, 24 de ore continuu, iar poliţiştii nu au acces la internet.
Alexandra şi-a pus toate speranţele în stat, mai exact în sistemul de urgenţă 112. Un serviciu care are chiar el nevoie de salvare. Tragedia din Caracal scoate la lumină probleme grave, ţinute sub preş. Un operator 112 lucrează singur, 24 de ore continuu, poliţiştii care preiau apeluri nu au acces la internet, iar salvările sunt trimise uneori la adrese greşite. Şi peste toate acestea, 7 din 10 apeluri la 112 sunt false. Un lider de sindicat pune diagnosticul: sistemul 112 e în moarte clinică!
În spatele promisiunii de salvare a Alexandrei a stat neputinţa unui întreg sistem de urgenţă. Drama adolescentei de 15 ani a devoalat ineficienţa serviciului 112 în care statul a pompat sume uriaşe, timp de 14 ani.
De fapt, sistemul funcţionează punând pe umerii unui singur operator, 24 de ore din 24, gestionarea apelurilor care curg în cascadă. Niciun apel nu poate fi lăsat în aşteptare mai mult de 9 secunde! A fost explicaţia pe care a dat-o, în exclusivitate pentru Observator, poliţistul care a stat de vorbă cu Alexandra.
- Azil al groazei, descoperit în Bacău de ANPC. Zeci de bătrâni primeau mâncare expirată de luni de zile
- Un minor de 15 ani s-a urcat la volanul unei maşini şi a provocat un accident grav, în Constanţa. A fost găsit...
- Rezultate LOTO 6/49 duminică 16 februarie 2025, ora 18:50. Numerele câştigătoare la loto azi
- Eurostat: România este codaşa Uniunii Europene la educaţia digitală. Care sunt cauzele
- Cutremur azi în România. Un seism de 3,6 pe scara Richter s-a produs în Vrancea
Despre catastrofă vorbesc şi poliştiştii: sistemul se blochează la prima încercare de localizare a unui apel. Iar agenţii din ţară care preiau apeluri nu au nici măcar acces la internet.
Şi angajaţii de la Ambulanţă aduc acuzaţii grave. Salvările sunt trimise uneori la adrese greşite, când viaţa pacienţilor se măsura în secunde.
Amatorismul de care au dat dovadă salvatorii în cazul Alexandrei scoate la suprafaţă şi alte hibe din sistemul 112: angajaţii nu sunt bine pregătiţi.
Şi, ca de fiecare dată, autorităţile promit schimbări.
Ministrul de Interne vrea un sistem integrat 112.
Şi de parcă nu ar fi de ajuns, la toate contribuie din plin şi iresponsabilitatea oamenilor. 70 la sută din apelurile la 112 sunt false, spun autorităţile. Dar asta şi pentru că amenzile nu depăşesc 1.000 de lei.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰