Antena Meniu Search
x

Video Traseele montane unde au apărut primele vipere. Ce pot face turiştii în cazul în care sunt muşcaţi de şarpele veninos

Temperaturile de vară au scos din amorţeală viperele aşa că mare atenţie dacă aveţi în plan vreo drumeţie pe munte. Au trăit o astfel de spaimă câţiva turişti din Hunedoara care au întâlnit două vipere într-o zonă stâncoasă. Salvamontiştii spun că acestea atacă doar dacă se simt în pericol aşa că e bine să fim precauţi, dar şi bine echipaţi când plecăm la munte. 

de Redactia Observator

la 08.04.2024, 17:42

Vezi și

Cum termometrele au arătat peste 20 de grade chiar şi în zonele de munte, nu e de mirare că reptilele şi-au făcut apariţia mai devreme în căutare de soare.

Salvamontist: E o potecă de acces în zona de belvedere şi chiar şi aceasta e foarte bine conturată, dar e vegetaţie şi există riscul de a vă întâlni cu o reptilă.

Diana Speretoiu, reporter Observator: Important e să nu ne abatem de la traseu, să evităm traseele nemarcate, să nu mutăm pietre decât după ce verificăm bine zona, să cerem sfaturi de la salvamontişti şi să avem echipament adecvat.

Sabin Cornoiu, şeful Salvamont: Trebuie să ferim partea de jos a piciorului, să nu rămână locuri libere în care vipera să aibă acces la piele. Foarte mare atenţie pe ce punem mâna, pe crengi uscate, pe pietre, locuri unde ar putea sta să se încălzească la soare.

Pe acelaşi subiect

Zonele unde au fost văzute vipere

În multe zone preferate de turişti pentru excursiile de primăvară au fost semnalate vipere.

Sabin Cornoiu, şeful Salvamont: Zona de nord a masivului Mehedinţi şi zona de sud a masivului Vâlcan e binecunoscută că are o influenţă mediteraneană datorată culoarului care porneşte din Dunăre pe Valea Cernei. Se închide în Defileul Jiului. Vegetaţia e deosebită în această zonă şi a favorizat apariţia viperelor şi constituirea lor în grupuri foarte mari în această zonă.

Doar 5 doze de ser la cel mai mare spital din Gorj

Cel mai mare spital din Gorj are în stoc doar cinci doze de ser antiviperin.

Sabin Cornoiu, şeful Salvamont: Atunci când avem neşansa să fim muşcaţi de o viperă, trebuie să încercăm să rămânem calmi, să nu fim foarte activi, că atunci favorizăm transmiterea veninului prin sânge, să încercăm să rămânem la umbră, să punem o compresă rece pe muşcătură.

Mihaela Ţicleanu, purtătorul de cuvânt al SJU Târgu Jiu: Serul antiviperin trebuie să fie administrat foarte repede după ce pacientul a fost înţepat de viperă

Tot vremea caldă a dus şi la apariţia căpuşelor. Doar în ultimele zile, 15 oameni au ajuns la spitalul din Târgu Jiu după ce au fost înţepaţi de căpuşe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Traseele montane unde au apărut primele vipere. Ce pot face turiştii în cazul în care sunt muşcaţi de şarpele veninos