Antena Meniu Search
x

Curs valutar

România a trecut în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora oficială de iarnă

România a trecut, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora oficială de iarnă, astfel că ora 4.00 a devenit ora 3.00, iar ziua de 25 octombrie este cea mai lungă din an - 25 de ore

de Redactia Observator

la 25.10.2015 , 08:41

Trecerea la ora de iarnă se face în ultima duminică din luna octombrie. Ora 4.00 devine ora 3.00. Astfel, duminică, 25 octombrie, ziua va avea 25 de ore, adică vom dormi cu o oră mai mult. Această schimbare îi poate afecta mai ales pe cei care au probleme de sănătate

UPDATE: România a trecut, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora oficială de iarnă, astfel că ora 4.00 a devenit ora 3.00, iar ziua de 25 octombrie este cea mai lungă din an - 25 de ore

Ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie. Pentru trecerea la ora oficială de iarnă, ceasurile au fost date înapoi cu o oră, astfel că duminică 25 octombrie, care are 25 de ore, este cea mai lungă zi a anului.

Vezi și

Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 şi a Europei Orientale - ora fusului 2.

România se află în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită "timpul legal român".

______________________________

În urma studiilor făcute, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că organismul nostru are nevoie de cel puţin o săptămână pentru a se adapta la ora de iarnă. Pentru marea majoritate a oamenilor, ajustarea ceasului biologic se face rapid şi fără să le afecteze sănătatea. Pentru cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, lucrurile nu stau tocmai bine. Aceştia, spun cercetătorii, dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv atacuri de cord.

Dar ceasurile trebuie reglate manual şi este bine să se facă mai devreme. Schimbând oră în ajun există avantajul de a obişnui organismul înainte de a se produce schimbarea. Apoi medicii ne recomandă să mergem la culcare cu o oră mai târziu, sâmbătă seara. Astfel, trezirea de dimineaţă se va face la o oră considerată obişnuită, fiindcă vom dormi acelaşi număr de ore.

Ce se va întâmpla cu dispozitivele conectate la internet:

PC-urile, laptopurile, tabletele și smartphone-urile conectate la Internet trec în mod automat la ora de iarnă. Nu încercați să le schimbați oră înainte de a vă culca, pentru că programul vi se va da peste cap. Totuși, trebuie să aveți grijă dacă aveți un telefon mai vechi, care nu are conexiune la internet. În acest caz, va trebui să operați schimbarea orei chiar dumneavoastră.

De unde a pornit ideea?

Cel care a gândit prima dată ca posibilă introducerea acestui tip de orar modificat a fost George Vernon Hudson, în anul 1898. În România, ora de iarnă a fost instaurată în 1932. Pe vremea aceea, ora se schimbă în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie.

Această practică a rămas valabilă până în 1943, când legea trecerii la ora de vară nu a fost în vigoare. De abia după 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Evenimente » România a trecut în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora oficială de iarnă