Video Trendurile "toxice" de pe TikTok. De ce tratamentele "naturiste" cu melci vii sau coji de banană sunt periculoase
Joaca de-a frumusețea pe rețelele de socializare poate avea consecinţe grave, atrag atenţia specialiştii. Asta pentru că, de cele mai multe ori, tinerele cad pradă unor idealuri și modele fictive. Doctorii spun că tratamentele naturiste cu melcii vii şi coajă de banană pot fi foarte periculoase.
Trendurile de peste ocean ajung cu rapiditate şi la noi în ţară. Şi se răspândesc prin postrări pe TikTok. ”Eu nu cred în ele. Dar gomajul cu mălai, gomajul cu tărâțe de grâu, uleiul de măsline fiert cu puțină mentă. Demachiantul cu smântână”, spune o femeie. Unul din aşa zisele tratamente minune este cel cu melci vii. Corina l-a încercat deja si e incantata de rezultat. ”În drumul spre solar de unde culeg limacșii mă întâlnesc cu melcii cu cochilie. Pe aceștia mi-i pun pe față. Unii melci pișcă. Sunt și meci care nu pișcă cum este acesta. Cred în conectarea mea sacră cu melcul”, spune Corina.
România se află în topul ţărilor în care se fac cele mai multe operaţii estetice
Pe TikTok, multi ii contestă tratamentele de infrumusetare. ”Trebuie ca cei mai puțin naivi, să întărească rândurile și să mă combată. E frumos să fii frumos pe rețele. Este un act de curaj. este o alegere, este dovada că grădina e vie și necontaminată”, a declarat Corina Chiran, influencer. Medicii atrag atentia ca astfel de tratamente făcute în afara unei clinici specializate sau alegerea unor produse care nu sunt testate dermatologic pot face mai mult rau decat bine. ”Are multe beneficii pentru ten, îl face mai hidratat însă o să fie contaminat și cu paraziți și bacterii pe care punându-le pe fața poți să riști să faci infecții, să-ți deteriorezi tenul și să ajungi la complicații”, a declarat Alex Lupoi, medic rezident chirurgie plastică.
Un alt leac minune promovat de influenceri ar fi coaja de banană. Dermatologii spun ca si in acest caz pot apărea complicații. ”Coaja de banană se poate irita foarte tare, pentru că este luată şi frecată de piele. Au fost pacienți care au aplicat pastă de dinți și zeamă de lamie la nivelul fetei pentru pete pigmentare cu reacție dermatită de contact”, a declarat Briggita Mihai, medic dermatolog. Specialistii explica de ce devin virale astfel de tratamente.
”Vorbim despre două categorii cei care fac reclamă și care ar face orice să iasă în evidență și pentru asta pot promova orice. Şi cei care îi urmăresc. Își imaginează că dacă vor face ce spune persoana respectivă pe internet vor avea și ei succesul persoanei. Unu să arate ca persoana respectivă și în al doilea rând că faci parte din aceeași clasă socială”, a declarat Constantin Cornea, psiholog. România se află în topul ţărilor în care se fac cele mai multe operaţii estetice. Cea mai populară interventie este cea de mărire a sânilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰