Video Turiştii din Tadjikistan explică de ce au mâzgălit monumentele de la Sarmizegetusa. "Dacă dai cu mâna, dispare. Promitem că nu vom mai face"
Cei trei bărbaţi din Tadjikistan care au scrijelit mai multe blocuri de piatră din cetatea dacică Sarmizegetusa, aflată în patrimoniul UNESCO, îşi cer scuze. Spun că nu le-a trecut prin cap că nu ar avea voie: părea că toţi turiştii fac acelaşi lucru, aşa că s-au gândit că e un obicei al locului. Regretă gestul care le-a adus un dosar penal şi mărturisesc că iubesc România, ţara în care au venit să muncească.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
"Aici era deja scris. Nu noi am scris. Era demult. Aici era o piatră. Dacă dai cu mâna, dispare".
Este explicaţia celor trei bărbaţi din Tadjikistan care în urmă cu opt zile au scrijelit monumentele de la Sarmizegetusa. Veniseră aici pentru a afla cât mai multe despre cultura noastră, aşa că au mers în capitala dacilor, inclusă în patrimoniul UNESCO.
Sadriddin: Îmi pare foarte rău că am scris! Nu m-am gândit că nu am voie. Am vrut doar să scriem numele ţării noastre.
De la daci la tadjici nu a mai fost decât un pas
Bărbaţii spun că au văzut panourile cu informații despre cetate, dar n-au înţeles limba. Mai mult, au observat că şi alţi turişti din România scriau pe pietre, aşa că au crezut că o fi un obicei al locului. Paznicii care au încercat să îi oprească nu s-au putut înţelege cu ei, pentru că vorbeau doar limba rusă.
Karomatulo: Am venit aici ca turişti. Nu am văzut nicăieri scris că nu avem voie să ne inscripţionăm numele pe pietre. Ne-am luat după ce am văzut că au făcut şi alţii aici.
Dacă li s-ar fi explicat, cu siguranţă nu ar fi vandalizat monumentul, spun ei. Tadjicii, veniţi la muncă în România, sunt extrem de recunoscători de felul în care oamenii locului se poartă cu străinii. Şi regretă sincer că au scrijelit pe trei pietre din cetate cu numele ţării lor.
Jahonghir: Ne place foarte mult în România. Oamenii s-au purtat foarte bine cu noi, din toate punctele de vedere. Promitem că nu vom mai face niciodată ceea ce am făcut.
Administratorii sitului arheologic sunt disperaţi
Administratorii sitului arheologic sunt, însă, disperaţi din cauza turiştilor care vor să-şi scrie numele pe toate gardurile.
Radu Barb, director DGAMPT Hunedoara: Nimeni nu vrea să vadă când merge la Sarmizegetusa scris pe o plintă sau pe un bloc de calcar iniţialele altor persoane sau numele iubitei. În majoritatea siturilor, am observat asta în mai multe locaţii, oamenii îşi doresc să rămână nemuritori.
Cei trei bărbaţi din Tadjikistan s-au ales cu dosare penale pentru distrugerea patrimoniului cultural. Legea i-ar putea pedepsi cu până la cinci ani de închisoare. Cei care administrează Sarmizegetusa au în plan să adauge pe panourile turistice și informații în limba rusă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰