Antena Meniu Search
x

TUTUTOR ne place, însă nu îi ştim istoria! Cum a apărut CIOCOLATA

Originile ciocolatei încep în anul 1500 î.Hr., când indienii Olmec au fost primii care au crescut boabe de cacao ca pe o cultură internă

Originile ciocolatei încep în anul 1500 î.Hr., când indienii Olmec au fost primii care au crescut boabe de cacao ca pe o cultură internă

În perioada 250-900, consumul de boabe de cacao a fost limitat la elita societății Maya, sub formă de băutură de cacao, neîndulcită, făcută din boabe. Mayasii au migrat în regiunile nordice ale Amercii de Sud și au înființat plantații de cacao cunoscute în Yucatan.

Mai târziu, în secolul al XIV-lea, băutura a devenit populară în rândul claselor superioare ale aztecilor, ei fiind primii care au impozitat boabele de cacao. Aztecii au numit-o ''xocalatl'' în sensul lichid amar cald.

În 1502, Cristofor Columb a întâmpinat o canoe mare care transporta boabe de cacao de către mayași spreGuanaja. iar în 1519, exploratorul spaniol Hernando Cortez a consemnat utilizarea de cacao la curtea împăratului Montezuma.

Ciocolata începe să îşi facă prezenţa la curţile regilor!

Călugării Dominicani au luat o delegație de nobili din Kekchi Maya, în 1544, pentru o vizită la prințul Philip al Spaniei. Mayașii au adus borcane cu cacao bătută și amestecată gata de băut drept cadou. Spania și Portugalia nu au exportat băutura în restul Europei aproape un secol.

În secolul al XVI-lea, spaniolii au început să adauge trestie de zahăr și arome cum ar fi vanilia la băuturile lor cu cacao dulce.

În 1570, cacaoa a câștigat popularitate fiind folosită ca medicament și afrodisiac, iar în 1585 au început să sosească primele transporturi de boabe de cacao în Sevilla, de la Vera Cruz, Mexic.

PRIMUL MAGAZIN!

Primul magazin de ciocolată a fost deschis la Londra, în 1657, de către un francez. Magazinul a fost numit Coffee Mill. La un preț între 10 și 15 șilingi pe kilogram, ciocolată a fost considerată o băutură pentru clasă de elită.

În 1674, consumul de ciocolată solidă a fost introdus sub formă de rulouri și prăjitură.

Ciocolata a fost introdusă în SUA în 1765, atunci când John Hanan, un irlandez care producea ciocolată, a importat boabe de cacao din India de Vest în Dorchester, Massachusetts, pentru a le rafina cu ajutorul americanului dr. James Baker. Împreună au construit o fabrică de ciocolată și din 1780 a luat naștere faimoasă ciocolată Baker, scriu cei de la Agerpres.

Dr. Joseph Fry din Bristol, Anglia, a inventat, în 1795, un motor cu aburi pentru șlefuirea boabelor de cacao, o invenție care a dus la producerea de ciocolată pe scară mare în fabrică.

În 1800, Antoine Brutus Menier a construit prima unitate de producție pentru industria ciocolatei, iar în 1819, Louis Callier a deschis prima fabrică de ciocolată elvețiană.

O formă solidă de ciocolată a fost dezvoltată în 1830 de Joseph Fry & Sons, un producător britanic. Ceva mai târziu, în 1847, Joseph Fry & Sons au descoperit o modalitate de a amesteca o parte din untul de cacao înapoi în ciocolată și a adăugat zahăr, creând o pastă care putea fi modelată.

Rezultatul a fost primul baton de ciocolată modern.

În 1849, Joseph Fry & Sons şi Cadbury Brothers s-au afișat cu bomboanele de ciocolată la o expoziție din Bingley Hall, Birmingham, Anglia. La expoziția prințului Albert din Londra, în 1851, a fost prima dată când americanii au introdus bomboanele de ciocolată, crema de ciocolată și caramelele.

În 1861 Richard Cadbury a creat prima cutie de bomboane de ciocolată în formă de inimă pentru Ziua îndrăgostiților. Țapte ani mai târziu, în 1868, John Cadbury comercializează în masă primele cutii de bomboane de ciocolată.

Daniel Peter din Vervey, Elveția, a experimentat opt ani înainte să inventeze, în 1876, un mijloc de a face ciocolata cu lapte.

În 1879 Daniel Peter și Henry Nestle s-au unit și au format compania Nestle.

Prima rețetă cunoscută publicată pentru prăjiturile cu ciocolată a apărut în catalogul Sears Roebuck, în 1897.

În 1913, Jules Sechaud de la Montreux a introdus o mașină pentru fabricarea bomboanelor de ciocolată umplute.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » TUTUTOR ne place, însă nu îi ştim istoria! Cum a apărut CIOCOLATA