Antena Meniu Search
x

Video Cronica unui dezastru anunţat la „Matei Balș”. Semnal de alarmă, după avaria la rețeaua de termoficare

Cronica unui dezastru anunţat la Institutul Matei Balş. O tragedie care se prefigura încă de pe 5 decembrie, când o avarie la reţeaua de termoficare a lăsat spitalul fără căldură aproape o zi întreagă. Frig a fost şi în ultimele zile, povestesc familiile pacienţilor, în timp ce autorităţile spun la unison că nu au fost probleme. Cert este că în mai multe saloane, pacienţii se încălzeau cu aeroterme aduse de acasă. Practic bombe cu ceas puse într-un salon suprasaturat cu oxigen.

Vezi și
  • Pavilionul 5 nu avea autorizaţie ISU
  • Incendiul este cercetat de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, alături de poliţie

Fiica unei paciente: Mi-a spus ca este foarte frig si vrea sa fie luata din spital. Eu i-am dus aeroterma miercuri, acum o saptamana, miercuri. 

Fiica unei paciente povesteşte despre condiţiile din salonul în care era internată mama ei. Nu ar fi fost un caz izolat. 

Martoră: Se pare ca alte saloane din acest pavilion 5 aveau si ele aeroterme. Aduse de pacienti, absolut.

Tragediile pândesc la tot pasul

Echipamentele improvizate de încălzire ar fi parte din peisajul Institutului Matei Balş. Şi nu de ieri, de azi. La fiecare avarie în reţeaua de termoficare a Capitalei, erau folosite de pacienţi. Aşa s-a întâmplat şi la începutul lunii decembrie, când spitalul a rămas aproape o zi în frig. S-ar fi putut întâmpla şi atunci o tragedie. Pericolul există, de fapt, în toate spitalele. 

Laura Zarafin, medic ATI Colentina: Este un pericol care exista peste tot, in orice sectie COVID. Este o atmosfera atat de imbogatita cu oxigen incat nu ai cum sa scapi de pericolul asta, n-ai cum, iar instalatiile electrice sunt suprasolicitate. Daca s-a intamplat la Bals, sincer, nu am ce sa mai comentez, se poate intampla oriunde.

Primarul general contrazice rudele pacienţilor internaţi. 

Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei: Pentru ca a fost o speculatie de presa cu privire la caldura din spitalul Matei Bals, vreau sa fiu foarte clar. In ultima saptamana nu a existat, deci inclusiv in noaptea asta, nu au existat probleme de caldura la spitalul Matei Bals si nici la blocurile din jur.

Furnizorul de căldură din subordinea primăriei Capitalei confirmă: la ora 21.30 situaţia era sub control.

Adrian Gîtlan, director general adjunct Termoenergetica: Noi seara verificam punctele termice care deservesc spitalele. Chiar daca unele nu ne apartin. Avem consemnati parametrii. 43 incalzire, 50 apa calda. In conditiile in care eram in plin consum de apa calda la ora 21.30 la nivelul Bucurestiului. Au avut cel putin 43 de grade. 

Citește și:

Avarie în zona Ştefan cel Mare

Totuşi, la miezul nopţii, în zona Ştefan cel Mare avea loc o avarie la mai multe blocuri vecine. 

Reprezentanţii Termoenergetica spun însă că peste noapte nu au existat reclamaţii din partea spitalului. Câteva ore mai târziu, o explozie urmată de un incendiu puternic avea să cutremure pavilionul 5.

Cristian Isacu, un reputat medic român care are grijă de pacienţi arşi în Belgia, crede că dacă aşa stau lucrurile este foarte grav.

Cristian Isacu, medic român din Belgia: Problema e la sistem. S-au facut 5 ani de cand a fost Colectivul, s-au schimbat nu stiu cati ministri. Acelasi discurs intelept, nu avem locuri, dar o sa facem. Mama mea care sta in Sectorul 2 in stefan cel mare de o luna nu are caldura si apa calda si sta cu o aeroterma. Are 84 de ani. O echipa tehnica sa verifice in fiecare zi. Ce cauta o aeroterma? Inseamna ca nu e cald. Dar de ce nu e cald? De ce e o aeroterma langa o bomba de gaze? La Piatra Neamt la fel.

Şapte specialişti în securitatea explozivilor caută un răspuns la faţa locului. 

George Găman, direcotr Insemex: In principal se reduce la ridicarea de probe si la fixarea amprentei evenimentului, urmand ca expertiza sa se deruleze la sediul institului. O zi sau doua probabil este necesar.

Dar vina, până la urmă, este una colectivă, crede jurnalista care a investigat corupţia din sistemul de sănătate după incendiului de la Colectiv.

Mirela Neag, jurnalist: Societatea românească este pasivă, este adormită, anesteziată. Noi, fiecare dintre noi, suntem vinovati ca am ajuns in situatia asta, ca am acceptat, ca n-am stiut sa ne cerem drepturile.  

Incendiul este cercetat de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, alături de poliţie. 

Pavilionul 5 nu avea autorizaţie ISU

Pavilionul 5 de la Matei Balş, acolo unde a izbucnit incediul devstator, nu avea autorizaţie de la pompieri. Ci doar un aviz. Practic potrivit legii, acolo nu ar fi trebuit să fie bolnavi internaţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Cronica unui dezastru anunţat la „Matei Balș”. Semnal de alarmă, după avaria la rețeaua de termoficare