Video Uleiul alimentar uzat este transformat în lumânări parfumate, în Timişoara
Deşi poate părea inofensiv, gestul de a arunca uleiul alimentar uzat, este o ameninţare majoră pentru sănătatea noastră. O singură picătură poate polua chiar şi o mie de litri de apă naturală. O soluţie vine însă de la Timişoara, acolo unde, într-o mică fabricuţă, uleiul uzat este transformat în… lumânări parfumate.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Roxana Damaschin Țecu - inițiator proiect:: Avem o centrifugă prin care uleiul murdar este centrifugat şi la final ne trezim cu un ulei pur din care au fost eliminate inclusiv micro particulele de sare sau urmele de apă care pot rămâne in urma procesului de gătit.
Odată obţinut uleiul pur, se încălzeşte la o temperatură de maximum 80 de grade Celsius şi se amestecă cu o ceara naturală, patentată de o echipa de cercetatori din Portugalia.
Şapte angajaţi cu dizabilități lucrează cu pasiune în acest domeniu
Sunt primii paşi pentru realizarea lumânărilor parfumate. La crearea acestora lucrează cu pasiune persoane cu dizabilităţi, cu trecut instituţional sau în risc să fie instituţionalizate.
Reporter: Îţi place ce faci aici?
Angajat:Da!
Reporter: E greu, e grea toată procedura asta?
Angajat: Nu. Este foarte uşor, am mai lucrat la lumânări şi nu mi se pare că-i greu.
Angajată: Un vis de-al meu este să scoatem oamenii din instituţii, să traiască în comunitate şi să aibă o viaţă decentă. Când vedem că produsul este finalizat e o bucurie pentru fiecare om care lucrează aici.
Şapte angajaţi cu dizabilități lucrează în această întreprindere. Unii dintre ei sunt la primul loc de muncă.
Angajată: Înainte am stat intr-o institutie, la un cămin. Ce a fost a trecut, acum sper cu ajutorul lui Dumnezeu să iau totul de la zero.
Roxana Damaschin Țecu - inițiator proiect: Sunt niste oameni care au nevoie de mai multe explicatii, de repetat de mai multe ori niste etape de productie, poate un pic mai mare toleranta la greseala.
Un litru de ulei alimentar uzat necolectat corespunzător afectează un milion de litri de apă. Este practic necesarul pentru 14 ani al unui om. În acest loc în ultimele trei luni au ajuns două tone de ulei de la populație, care s etransforma într-un produs prietenos cu mediul și cu miros plăcut.
Lumânările se vând online, iar în curând vor ajunge în magazinele handmade, dar şi în supermarket-uri. Mica fabricuţă din Timişoara şi-a propus ca, în următorii 3 ani, să colecteze 200 de tone de ulei uzat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰