Antena Meniu Search
x

Ultima zi când se mai pot face donaţii pentru "Cuminţenia Pământului"

Este ultima zi când românii mai pot dona pentru Cuminţenia Pământului. Iar Statul român a reuşit să strângă mai puţin de un milion de euro. Nici măcar un sfert din cât este nevoie. În urma campaniei de subscripţie ar fi trebuit să se adune 6 milioane.

Vezi și

Este ultima zi când românii mai pot dona pentru Cuminţenia Pământului. Iar Statul român a reuşit să strângă mai puţin de un milion de euro. Nici măcar un sfert din cât este nevoie. În urma campaniei de subscripţie ar fi trebuit să se adune 6 milioane.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională ”Brâncuşi e al meu”, menită să susţină achiziţionarea de către statul român a sculpturii ”Cuminţenia Pământului” de Constantin Brâncuşi, iar suma strânsă până vineri, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, este de 1.163.032 de euro. Premierul Dacian Cioloş şi a anunţat că Guvernul ia în calcul prelungirea procesului de subscripţie.

Premierul Dacian Cioloş a adresat mulţumiri tuturor celor care au contribuit la procesul de subscripţie publică pentru achiziţia sculpturii ”Cuminţenia Pământului” şi a anunţat că Guvernul ia în calcul prelungirea procesului de subscripţie.

”Doresc să mulţumesc celor peste 100.000 de români care au participat la subscripţia publică pentru achiziţia «Cuminţeniei Pământului». S-au strâns în patru luni şi jumătate peste un milion de euro în acest proces de subscripţie. Cred că este pentru prima dată în România când o sumă atât de importantă este strânsă într-o perioadă atât de scurtă pentru un proiect cu valoare culturală”, a spus Dacian Cioloş în mesajul video postat pe site-ul Guvernului.

El a mulţumit în special formatorilor de opinie, artiştilor, sportivilor care s-au implicat proactiv în procesul de subscripţie şi a menţionat câteva cazuri care l-au impresionat mai mult.

”Nu pot să uit efortul făcut de acel sportiv român care a traversat Canalul Mânecii înot pentru a susţine acest proiect sau de copiii din casele de copii din Neamţ care au decis să contribuie cât au putut, în mod simbolic, dar semnificativ pentru ceea ce a însemnat acest proiect. Vreau să mulţumesc românilor din diaspora care au participat în mod activ şi care ua dovedit că rădăcinile nu se uită şi că au înţeles foarte bine valoarea acestui proiect, dincolo de obiectivul achiziţiei”, a afirmat şeful Guvernului.

Faptul că numărul de donaţii a crescut în ultimele zile este încă un motiv pentru care premierul a spus că Guvernul ia în calcul prelungirea perioadei de subscripţie pentru sculptura lui Constantin Brâcuşi.

”Doar în ultimele zile au fost trimise peste 20.000 de SMS-uri în sprijinul achiziţiei «Cuminţeniei Pământului». Toate acestea ne îndeamnă să credem că acest proiect a fost un succes şi de aceea luăm în considerare posibilitatea de a prelungi procesul de subscripţie publică. Pentru mai multe precizări vom reveni în zilele următoare”, a încheiat Cioloş.

Modurile în care donatorii şi-au arătat sprijinul pentru subscripţia publică au fost originale. Avram Iancu, hunedoreanul din Valea Jiului, a reuşit să traverseze înot Canalul Mânecii fără costum de protecţie termică, dedicând întregul său efort “Cuminţeniei Pământului”.

Neagu Djuvara a lansat un apel pentru donaţii cu ocazia aniversării a 100 de ani, iar Ministerul Culturii a realizat împreună cu artistul Mircea Cantor şi în parteneriat cu Romfilatelia o ediţie specială de plicuri dedicată campaniei de subscripţie publică pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi, ”Cuminţenia Pământului”. Astfel, 25.000 de plicuri sunt disponibile în 392 de unităţi ale Poştei Române la preţul de 1,5 lei, începând cu data de 1 septembrie. Mai mult, 1 din 6 participanţi ai festivalului Electric Castle a donat pentru ”Cuminţenia Pământului”.

Astfel, până la finalul lunii septembrie, prin subscripţia publică pentru “Cuminţenia Pământului” s-au strâns în total 1.163.032 de euro, prin intermediul tuturor canalelor puse la dispoziţie: 201.704 de euro pe site-ul campaniei brancusiealmeu.ro, 67.526 de euro prin intermediul eMag.ro, 748.350 de euro prin transfer bancar în conturile Ministerului Culturii şi 145.452 de euro prin SMS.

Suma de 70.000 de euroa reprezentat donaţia vânzării tabloului lui Adrian Ghenie prin Galeria Thaddaeus Ropac, 40.000 euro, donaţie din partea Academiei Române, şi 11.327 euro au fost donaţia biletelor vândute la Teatrului Naţional Bucureşti în urma spectacolului ”Dineu cu proşti”, prin Sindicatul Liber din Teatrul Naţional.

Printre personalităţile care şi-au arătat deja sprijinul pentru campania de subscripţie publică se regăsesc Adrian Ghenie, Neagu Djuvara, Doina Lemny, Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Mircea Cărtărescu, Dan Perjovschi, Mircea Cantor, Alexandru Tomescu, Vlad Alexandrescu, Tudor Giurgiu, François Saint-Paul - ambasadorul Franţei, Răzvan Burleanu, Margareta Pâslaru, Oana Manea, Alexandru Dedu şi Cosmin Alexandru. De asemenea, în spoturile publicitare îşi declară susţinerea Maia Morgenstern, Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Andrei Pleşu, Iuliana Tudor, Melania Medeleanu, Irina Păcurariu, Dragoş Bucurenci, Părintele Constantin Necula, Mariana Lungu, Dan Amariei, Matei Oprina, Cristiana Mongol Stancu, Iv cel Naiv, Virgil Stănescu, Alexandru Tomescu, Cristina Cioran, Gheorghe Hagi, Virgil Ianţu, Dora Dumitrescu şi Ilie Năstase.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Ultima zi când se mai pot face donaţii pentru "Cuminţenia Pământului"