Antena Meniu Search
x

Video Un an de la crima din Arad. După 400 de persoane audiate, 35 de percheziţii şi 18 expertize, procurorii nu au suspect

A trecut exact un an de când un om de afaceri din Arad a fost asasinat, iar anchetatorii nu au reuşit să stabilească nici măcar mobilul crimei. Pe 29 mai 2021, maşina lui Ioan Crişan a sărit în aer în momentul în care bărbatul pleca din parcarea unei cafenele. Explozia a fost atât de puternică, încât geamurile blocurilor din apropiere s-au spart până la etajul al 7-lea. Încă nu se ştie nimic despre cine ar fi comandat asasinatul, deşi au fost audiate sute de persoane şi tot atâţia anchetatori şi poliţişti au primit misiunea de a se ocupa de acest caz unic în România.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 29.05.2022, 20:32

Vezi și

Ioan Crişan deţinea o crescătorie de somni africani lângă Arad, pe un teren de câteva hectare în care există apă termală cu puţuri gata forate. O adevărată mină de aur, ar spune cunoscătorii. Înainte de pensie lucrase la aeroport. Un om capabil, un electronist de excepţie, un prieten devotat pasionat de biliard şi de pescuit, spun apropiaţii.

Nicu Poşchină, prieten: Amintiri erau o grămadă. Pescuitul care ... când ne zicea "Hai la pescuit", zici că era tabuu, toată lumea trebuie să se pună în mişcare, să meargă la pescuit. Deci prieteni mai am, nu pot să zic că nu mai am, dar am pierdut unul, unul care adevărat prieten a fost, n-a fost ... şi săritor, eu nu ştiu cine ce a avut cu el, dar ... 

Un om de afaceri pe cât de bogat, pe atât de modest. Îşi bea cafeaua sau ieşea să joace biliard în localuri de cartier.

''Domnul Crişan juca la masa aceasta, era masa dânsului şi în fiecare marţi venea cu colegii dânsului, patru, cinci băieţi, aproape săptămânal, exceptând cazurile când erau în concediu sau aveau diverse probleme.''

Pe acelaşi subiect

Ioan Crişan avea de ani buni acelaşi program. Aceeaşi oră la care îşi bea cafeaua sau mergea către casă, aşa că asasinul a putut să planifice totul în detaliu. Totuşi, cei care l-au văzut în săptămâna crimei îşi aduc aminte că se schimbase ceva în rutina omului de afaceri.

Mihaela Rusu, patroană sală biliard: Marţi, chiar în săptămâna în care s-a produs tragedia, a fost aici, a venit mai repede cu vreo o oră aproximativ, nu mai reţin exact. În ziua aceea a vorbit la telefon mult şi părea mai agitat decât de obicei. 

''În ultimul timp l-am văzut şi era aşa, puţin deprimat, puţin mai mult, nu ştiu.'' 

La trei zile după acea convorbire telefonică, Ioan Crişan era aruncat în aer, în jurul orei 7, în parcarea unui supermarket. Bomba a fost probabil detonată de la distanţă, iar momentul a fost ales pentru a nu exista alte victime.

''Dimineaţa, la 7 fără 5 minute, eram în bucătărie, la o cafeluţă şi am auzit ca un ... puţin spus, trăsnet, o bubuitură extrordinară şi m-am gândit, zic, s-o fi dărâmat blocul. Şi am  ieşit repede din bucătărie pe balcon. M-am uitat jos, o maşină, arde. Repede am sunat la Poliţie, la 112.''

''Era sâmbătă dimineaţa, la 7 şi, nu ştiu, câteva minute şi o sărit maşina în aer. Plin de lume şi ... nu ştiu, a fost aruncat în aer. Acolo a băut cafeaua şi o venit şi aicea ... pac, dar a fost programat precis.'' 

Un an de la crima din Arad, niciun suspect

Până acum munca oamenilor legii pare că a fost în zadar. După 400 de persoane audiate, 35 de perchezitii şi 18 expertize, procurorii de la Parchetul General nu au numit oficial niciun suspect, iar ancheta penală se desfăşoară în continuare in rem. 

Nicu Poşchină, prieten: Dacă nu ştii mobilul, nu o să afli nimic, dar nici nu cred că o să se afle. Nu e crimă perfectă, dar au ajuns aproape la perfecţiune.

Despre felul în care s-a petrecut asasinatul sunt zeci de ipoteze. Un expert din Arad crede, însă, că omul potrivit ar fi putut deschide maşina victimei foarte uşor.

dr. ing. Attila Gonczi, expert tehnic judiciarist: Ar putea ţine de la câteva secunde până la câteva zeci de secunde, dacă o face un profesionist.  

Cât despre explozibil, nici acesta nu ar fi trebuit să ridice probleme unui cunoscător.

dr. ing. Attila Gonczi, expert tehnic judiciarist: Pachetul nu trebuia să fi fost mare practic câteva secunde, că deschizi uşa, pachetul pe care îl ai în mână îl arunci sub scaun sau îl pui sub scaun şi ai plecat, ai închis uşa şi atât.

Ancheta este condusă de un procuror de la Bucureşti. Deocamdată însă, mobilul şi autorul asasinatului cu bombă din Arad rămân necunoscute.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Un an de la crima din Arad. După 400 de persoane audiate, 35 de percheziţii şi 18 expertize, procurorii nu au suspect