Video Un cățel, primul care a intrat în Schengen prin Vama Petea, în aplauzele polițiștilor de frontieră
Un moment inedit la Vama Petea: un cățel simpatic a fost primul care a trecut granița, în aplauzele polițiștilor de frontieră, marcând într-un mod neașteptat începutul aderării la spațiul Schengen.
La miezul nopții, la Vama Petea, polițiștii de frontieră și vameșii stăteau aliniați, așteptând cu emoție ridicarea oficială a barierei, marcând intrarea în spațiul Schengen. Atmosfera era plină de anticipare, iar fiecare privire era fixată pe ceas, numărând ultimele secunde până la momentul istoric.
Când bariera s-a ridicat, în locul unui vehicul sau al unui călător, primul care a trecut granița a fost un cățel simpatic, dar vizibil speriat, care s-a strecurat pe sub barieră. Apariția neașteptată a animalului a adus zâmbete pe chipurile celor prezenți.
- O maşină în care se afla o familie cu 2 copii a rămas înzăpezită, în Alba. A fost nevoie să intervină...
- Bărbat din Vâlcea, acuzat că a încercat să violeze o femeie de 64 de ani în timp ce se aflau la un priveghi
- Cum putem refolosi friptura, cozonacii, salatele și pâinea rămase după Sărbători. Explicațiile unui bucătar
- Momentul în care un şofer se răstoarnă cu maşina pe câmp, încercând să facă loc unei ambulanţe
- Ce şi-a propus Iulia de la 1 ianuarie, ca să scape de vicii şi ispite nesănătoase. Tot aşa s-a lăsat şi de fumat
România a intrat în Schengen de la 1 ianuarie 2025
România a intrat în Schengen. Începând cu 1 ianuarie 2025, la frontiera internă a României, respectiv la graniţa cu Ungaria şi Bulgaria, se elimină controlul de frontieră. Practic, călătoriile din România către şi dinspre celelalte state membre Schengen vor fi similare unei călătorii în interiorul ţării.
Punctele de trecere a frontierei unde e eliminat controlul începând cu 1 ianuarie 2025:
La frontiera româno-bulgară:
- 11 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier: Giurgiu, Vama Veche, Ostrov, Negru Vodă, Lipniţa, Dobromir, Bechet, Calafat, Călăraşi, Zimnicea şi Turnu Măgurele
- 3 cu specific feroviar: Giurgiu, Negru Vodă şi Calafat
- 7 cu specific portuar: Călăraşi, Olteniţa, Giurgiu, Zimnicea, Turnu Măgurele, Corabia şi Bechet.
La frontiera româno-ungară:
- 12 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier: Nădlac, Nădlac II, Turnu, Vărşand, Salonta, Borş, Borş II, Valea lui Mihai, Săcuieni, Petea, Urziceni şi Cenad
- 5 cu specific feroviar: Carei, Curtici, Salonta, Episcopia Bihor şi Valea lui Mihai
Pe Dunărea interioară:
- 2 cu specific portuar: Cernavodă şi Brăila
Acest lucru este valabil pentru toate persoanele, indiferent de cetăţenie, şi pentru toate categoriile de mijloace de transport, fie că vorbim despre turisme, autocare, microbuze, camioane, ambarcaţiuni sau trenuri.
Este important de reţinut că persoanele care intenţionează să meargă pe teritoriul altui stat trebuie să aibă asupra lor un document de călătorie valabil, respectiv paşaport sau carte de identitate.
Conform practicii existente la nivelul mai multor state membre ale Uniunii Europene, poliţiştii de frontieră români vor face controale aleatorii şi nesistematice pe căile de comunicaţie de la frontiera internă sau în diverse noduri rutiere, în limita celor 30 de km de la linia de frontieră în interior, care reprezintă zona de competenţă, împreună cu colegii de la Poliţie, Jandarmerie, Imigrări sau alte structuri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰