Antena Meniu Search
x

Un deținut din Brașov a câștigat despăgubiri pentru condițiile din penitenciar. Cu Borcea în frunte, condamnaţi celebri deschid și ei proces

Deţinuţii duc statul român la judecată. Şi, pentru prima oară, nu mai este nevoie să ajungă la CEDO, pentru a se plânge de condiţiile din peniteniciare. O decizie a unei instanţe din Braşov a deschis Cutia Pandorei.

Vezi și

Deţinuţii duc statul român la judecată. Şi, pentru prima oară, nu mai este nevoie să ajungă la CEDO, pentru a se plânge de condiţiile din peniteniciare. O decizie a unei instanţe din Braşov a deschis Cutia Pandorei.

12 mii de foşti sau actuali deţinuţi pornesc prigoana în justiţie. Se vorbeşte despre pretenţii de peste 35 de milioane de euro, iar pe lista celor care se declară victime ale închisorilor din România se vor regăsi şi nume celebre.

Cristi Borcea, Mihai Toader, fost director al Poştei Române, dar şi politicieni trimişi după gratii, precum fostul edil Cristian Poteraş ori fostul ministru al Tineretului şi Sportului.

Marius Coltuc, avocat:

Monica Ridzi, Alin Ionescu, Dinel Staicu, oameni de afaceri din zona Timişoarei, aceste persoane publice pot obţine mult mai repede daune morale pentru că erau persoane publice şi s-a creat un prejudiciu de imagine.

Şi, pentru prima oară, nu vor mai merge la CEDO. Procesul s-ar putea judeca în România, după ce o instanţă a dat o sentinţă fără precedent. Judecătoria Braşov a condamnat statul român şi a obligat la plata a 4.000 de euro, despăgubiri morale unui deţinut care a stat încarcerat un an de zile, fără să i se respecte dreptul la condiţii decente şi un spaţiu de cel puţin patru metri pătraţi. Vestea despre victoria din sala de judecată s-a răspândit repede în închisori. Va fi semnată o petiţie cu toate nemulţumirile.

Satu Mare conduce topul celor mai aglomerate închisori. Dar şi la Târgu-Mureş sau Ploieşti sunt celule cu peste două sute la sută mai mulţi deţinuţi.

În ultimii ani, s-a construit un singur spaţiu nou de detenţie. În Bacău, cu bani norvegieni.

La nivel central, Ministerul Justiţiei încă aşteaptă bani de la Guvern pentru a ridica două peniteciare.

În doar cinci ani, România a plătit despăgubiri de peste 3 milioane de euro, în urma condamnărilor CEDO. Nici afară situaţia nu e mai bună. Mărturia lui Ghiocel, un român încarcerat în Londra, a devenit virală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Un deținut din Brașov a câștigat despăgubiri pentru condițiile din penitenciar. Cu Borcea în frunte, condamnaţi celebri deschid și ei proces