Antena Meniu Search
x

Un elev roman a castigat marele premiu la Intel ISEF 2013

Ionut Brudisteanu, elev in clasa a XII-a la Liceul Tehnologic Oltchim din Ramnicu Valcea a castigat cel mai mare concurs preuniversitar de stiinta si inginerie din lume

Ionut Alexandru Budisteanu ar putea revolutiona conceptul de masina autonoma. Niciun elev din afara Statelor Unite ale Americii nu a mai castigat in ultimele decenii premiul cel mare al Intel ISEF Gordon E. Moore, in valoare de 75.000 de euro. Romanul a mai castigat premiul I la categoaria sa de participare si doua premii speciale din partea sponsorilor, obtinand in total 100.000 de dolari.

Elevul castigator este interesat sa studieze in strainatate, dar nu exlude posibilitatea de a ramane in Romania si de a urma cursurile Universitatii Bucuresti: „Am aplicat anul trecut la cateva universitati americane, voi primi raspuns anul acesta. Dar nu exclud sa raman la studii la Universitatea Bucuresti, am observat ca studiile din Computer Science sunt in mare parte aceleasi. Pana la urma, un laptop este la fel si in Romania si in SUA”, considera Ionut, citat de Busines.

Budisteanu are deja in palmares 90 de premii nationale si internationale. Anul acesta a decis sa faca o masina care se conduce singura cu ajutorul unui radar 3D. Intregul sistem, care include si sapte computere menite sa decodeze informatia primita de la radar, ar costa aproximativ 7.000 de dolari. Radarul, cea mai importanta parte a sistemului, necesita 3.000 de dolari si mai are nevoie de perfectionare.

Varianta utilizata de Ionut la experimente si prezentata la Intel ISEF a costat 400 de dolari.

La acest concurs au mai participat si alti cinci elevi romani : Alexandra Elisabeta Matea Moldovan si Stefan-Florin Neaga, de la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Bucuresti (cu o ampla analiza asupra legaturii dintre raspandirea virusului West Nile pe fondul incalzirii globale), si Cristina Nedelcu, Constantin Popa (Colegiul National „Nicu Gane” Falticeni) impreuna cu Ciprian Suiu (Colegiul National „Petru Rares” Suceava), cu un studiu asupra efectelor poluarii in marile orase.

Foto: photos-intel.com

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Un elev roman a castigat marele premiu la Intel ISEF 2013