Un medic de familie din Cugir a prescris 153 de reţete cu droguri de mare risc!
Un medic din Cugir care a prescris ilegal 153 de reţete cu medicamente asimilate drogurilor a fost condamnat la închisoare cu amânarea executării pedepsei.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Un medic din Cugir care a prescris ilegal 153 de reţete cu medicamente asimilate drogurilor a fost condamnat la închisoare cu amânarea executării pedepsei.
Decizia a fost pronunţată luni, 11 februarie 2019 la Tribunalul Alba.
Anton Ştefan B., medic de familie în Cugir, a fost trimis în judecată de procurori DIICOT Alba Iulia după ce a prescris, cu intenţie, droguri de mare risc, fără ca aceasta să fie necesară din punct de vedere medical.
Infracţiunea este pedepsită de Codul penal cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Parte vătămată în proces este Casa de Asigurări de Sănătate Alba.
Potrivit rechizitoriului, medicul de familie a eliberat 153 de reţete cu medicamente asimilate drogurilor de mare risc. Reţetele au fost eliberate în perioada martie 2014 – aprilie 2016.
Medic de familie din Cugir, condamnat la închisoare
Astfel, medicul a fost condamnat la 9 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de prescriere de către medic, cu intenţie, de droguri de mare risc, fără ca aceasta să fie necesară din punct de vedere medical (13 acte materiale) şi 9 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual (153 acte materiale).
”Stabileşte faţă de inc. B. Anton Ştefan pedeapsa cea mai grea de 9 luni închisoare şi 1 an interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b, g Cp la care adaugă un spor de o treime din cea de a doua pedeapsă, adică 3 luni, rezultând pedeapsa de 1 an închisoare şi un an interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b, g Cp., iar în baza art. 83 alin. 1 Cp amână aplicarea pedepsei rezultante pe o perioadă de 2 ani, care reprezintă termen de supraveghere conform art. 84 alin. 1 Cp şi încredinţează supravegherea, Serviciului de Probaţiune Alba.
Constată că persoana vătămată C.A.S. Alba nu s-a constituit parte civilă în cauză, prejudiciul suferit fiind acoperit integral de către inculpat”, se precizează în minuta deciziei de la Tribunalul Alba. Instanţa a decis amânarea aplicării pedepsei rezultante pe o perioadă de 2 ani.
”Ca efect al amânării aplicării pedepsei inculpatului Butnaru Anton Ştefan nu i se mai aplică nici pedeapsa principală, nici pedeapsa complementară, nefiind supus niciunei decăderi, interdicţii sau incapacităţi ce ar putea decurge din infracţiunile săvârşite, dacă nu săvârşeşte din nou o infracţiune până la expirarea termenului de supraveghere, dacă nu se dispune revocarea amânării şi nu se descoperă o cauză de anulare”, se mai susţine în dispozitivul hotărârii.
Instanţa a mai dispus desfiinţarea celor 153 de reţete întocmite în fals de către inculpat şi l-a obligat pe acesta la plata sumei de 1.100 lei, cheltuieli judiciare în favoarea statului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰