Antena Meniu Search
x

Un preot luptă cot la cot cu medicii pentru salvarea bolnavilor COVID din secțiile ATI: "Putem să spunem că suntem pe front, nu este nicio exagerare"

Un preot luptă alături de medici pentru salvarea pacienşilor de la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Buzău. De când a început pandemia, preotul care slujeşte la biserica spitalului nu a mai avut odihnă. A vegheat la capul bolnavilor de fiecare dată când a fost solicitat, chiar dacă asta înseamnă să îmbrace zilnic echipamentul de protecţie.

de Redactia Observator

la 28.04.2021, 13:46

Vezi și
  • Un preot luptă cot la cot cu medicii pentru salvarea pacienților COVID din secția ATI, la Buzău.
  • Părintele încearcă să le dea încredere bolnavilor.

La intrarea în secţia de terapie intensivă, preotul Iulian Raicovici se echipează, conform protocolului, cu combinezon, mască, vizieră şi mănuşi. Iar pe deasupra îşi pune patrafirul. 

Iulian Raicovici, preot: Simţi că nu poţi respira, e şi viziera şi masca pe gura, dar pentru cadrele medicale, cu atât mai mult pentru cel bolnav, situaţia cu adevărat e şi mai delicată. 

Odată echipat, preotul merge să le ofere alinare celor suferinzi. Aproape în fiecare zi este solicitat să asculte spovedaniile bolnavilor, să îi împărtăşească sau pur şi simplu să îi încurajeze în lupta cu boala. 

Iulian Raicovici, preot: Desigur că la început am avut un pic de teamă, dar am zis că nu putem să fim laşi, să abdicăm. Trebuie să fim cu ei acolo. Acolo au fost defapt colegi de-ai noștri. Poate să fie mama ta, tatăl tău, prieteni dragi. Şi chiar aşa s-a întâmplat. Unii chiar au murit din colegii noştri. 

Chiar dacă nu îi este uşor când vede frică în ochii bolnavilor, părintele nu-i refuză pe cei care-i cer ajutorul sau doar o simplă încurajare. Scopul său este să le dea încredere oamenilor, iar unori stă alături de pacienţi chiar şi o jumătate de oră. 

Iulian Raicovici, preot: Putem să spunem că suntem pe front, nu este nicio exagerare. Când vezi durerea lor, modul cum poate unii pică în deznădejde, în descumpănit, se gândesc ca de acolo nu vor mai ieşi. 

Adriana Bunilă, purtător de cuvânt SJU Buzău: Ajutorul pe care îl oferă bolnavilor este de nepreţuit. Preotul, prin harul său, aduce mângâiere, încredere, alinare şi speranţă bolnavilor din spitalul judetean. Nu de puţine ori rudele bolnavilor vin la biserică să-i mulţumească pentru tot ce a făcut pentru ei. 

Ruda unui pacient: L-am avut pe fii-miu internat aici şi veneam şi vorbeam cu dânsul şi ziceam: rugaţi-vă, părinte! Şi s-a făcut bine. A stat în spital trei săptămâni. 

Ruda unei paciente: Am avut o nepoată aici în spital şi n-aveam cu cine să iau legătura. Şi o cunoştea şi dânsul şi am venit şi, prin dânsul, aflam cum se simte. Din păcate nu avea decât 29 de ani, dar a venit prea târziu la spital. 

În prezent, 14 bolnavi primesc oxigen în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Buzău. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Un preot luptă cot la cot cu medicii pentru salvarea bolnavilor COVID din secțiile ATI: "Putem să spunem că suntem pe front, nu este nicio exagerare"