Antena Meniu Search
x

Video Un şerveţel umed se descompune în 100 de ani. Dezastrul provocat în canalizări şi la staţiile de epurare a apei

Şerveţelele umede - le folosim cu toţii, mai ales după pandemie. Doar că, deşi pot fi un aliat rapid împotriva murdăriei, sunt unul dintre cei mai mari inamici pentru mediu. Cei mai mulţi dintre cei care le folosesc le aruncă iresponsabil. Tone de astfel de deşeri ajung astfel în sistemul de canalizare şi îl compromit. Un gest de inconţienţă care se întoarce tot împtotriva noastră!

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 20.02.2024, 17:59

Vezi și

Un secol îi trebuie unui şerveţel umed pentru a se descompune. Odată cu pandemia, cantităţi uriaşe de astfel de produse de igienă înfundă regulat canalizările. 

Pericol pentru mediu

"Dacă aruncăm în toaletă şerveţele umede absorbante, beţişoare de urechi sau dischete demachiante nu facem decât să poluăm mediul şi să înfundăm această reţea care ar trebui să fie funcţională non stop", spuen Alina Bălătescu, purtător de cuvânt Compania APA Brașov. "Nu este degradabil. El presupune o componentă textilă şi una de plastic. Cea de plastic nu se diluează în apă", explică Alina Bălătescu, purtător de cuvânt Compania APA Brașov.

"Au mai băgat şi şerveţele umede şi s-a umflat canalizarea. Cred că oamenii nu ştiu că nu trebuie să arunce acolo aşa ceva", spune o femeie. Dacă nu înfundă canalizările, şerveţeţe ajung la staţia de epurare. În acest caz, ele trebuie colectate manual. 

Pe acelaşi subiect

"Etapa de curăţare manuală a staţiei de epurare presupune oprirea staţiei de epurare. Începând cu anul 2020 vorbind de aproximativ 800 de metri cubi strânşi în staţia de epurare Braşov, până la anul 2023 când a fost de 550 metri cubi", adaugă Alina Bălătescu, purtător de cuvânt Compania APA Brașov.

"Aşa arată staţia de epurare mecanică din staţia Municipiului Braşov. Aici ajung apele uzate din întreg municipiul şi aici se separă de apă şerveţelele umede, hainele, bucăţile textile şi orice poate înfunda o canalizare. Se adună în astfel de containere şi... Curtea staţiei de epurare e plină de astfel de containere", arată Claudiu Loghin, reporter Observator.

Şerveţelele umede, reciclate separat

Şerveţelele umede pot fi un real pericol pentru mediu şi ar trebui reciclate separat, precum uleiul, becurile sau bateriile. În magazine există şi varianta lor biodegradabilă, iar preţul este asemnător cu cel al şerveţelelor clasice. în jur de 11 lei un pachet de 50 de bucăţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Un şerveţel umed se descompune în 100 de ani. Dezastrul provocat în canalizări şi la staţiile de epurare a apei