Antena Meniu Search
x

Un vas vechi de aproape șase secole, estimat la 500.000 de dolari, a fost descoperit la o vânzare de vechituri, în SUA

Un mic vas de porțelan, descoperit la o vânzare de vechituri în SUA, s-a dovedit a fi un artefact rar, datând din secolul al XV-lea, cu o valoare cuprinsă între 300.000 și 500.000 de dolari. Vasul urmează să fie scos la licitație la Sotheby’s.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 03.03.2021, 11:50

Vasul descoperit la o vânzare de vechituri, în SUA
Vasul descoperit la o vânzare de vechituri, în SUA - Sotheby’s
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Castronul alb decorat cu flori albastre are un diametru de aproximativ 16 cm și face parte dintr-un set, alături de alte șase piese. Cumpărătorul a plătit doar 35 de dolari, apoi a cerut o evaluare din partea experților de la casa de licitații Sotheby’s, scrie The Guardian.

„Ne-am dat seama imediat că ne uităm la ceva cu adevărat special”, a declarat șeful departamentului de artă asiatică. „Stilul de pictură, forma bolului, chiar și nuanța albastrului sunt destul de caracteristice acelei perioade de porțelan de la începutul secolului al XV-lea”.

„Există toate caracteristicile și semnele distinctive care îl identifică ca produs al perioadei timpurii Ming”, a mai adăugat specialistul.

Experții au stabilit că bolul datează de la începutul secolului al XV-lea, din timpul domniei împăratului Yongle, al treilea conducător al dinastiei Ming.

Castronul a fost realizat în formă de mugur de lotus sau inimă de pui. În interior este decorat cu un medalion și flori albastre, iar exteriorul include patru flori de lotus, un bujor, o crizantemă și floare de rodie. 

Cum a ajuns castronul la o vânzare de vechituri din Connecticut rămâne un mister. Unul dintre experți crede că este posibil să fi fost transmis  prin generație în generație, fără a i se cunoaște valoarea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Un vas vechi de aproape șase secole, estimat la 500.000 de dolari, a fost descoperit la o vânzare de vechituri, în SUA