Video Unsprezece lei "refugiaţi" din Ucraina își recapătă libertatea: 2, într-un sanctuar din Africa de Sud, iar alţi 9 într-o rezervaţie din America
Unsprezece lei "refugiaţi" din Ucraina şi adăpostiţi timp de câteva luni la grădini zoologice din România îşi vor recăpăta libertatea. Doi dintrei ei vor ajunge într-un sanctuar din Africa de Sud, iar alţi nouă într-o rezervaţie din America. Felinele vor păşi pe iarbă pentru prima dată.
Mir şi Simba au fost salvaţi în martie din calea bombelor ruseşti. Leoaica Simba are 7 ani şi a ajuns la Rădăuţi de la o grădină zoologică din Zaporojie. Mir, în schimb, are 5 ani şi a fost scos de voluntari din Kiev.
Își recapătă libertatea
Pentru îngrijitorii români despărţirea e grea, se ataşaseră de "musafirii" lor.
Reporter-îngrijitor: - Vă pare rău că pleacă?
- Leii salvați din Ucraina vor fi trimiși în sanctuarele din Africa și SUA: "Primii paşi pe iarbă, pe pământ"
- Leii Simba şi Georgiana s-au bucurat de libertate doar o oră și jumătate, după evadarea din Zoo Rădăuţi
- Animalele de la Grădina Zoologică din Oradea pot fi "adoptate". Noii părinţi au ocazia să le ofere hrană și...
- Da, ne-am obişnuit cu ei acum. O să fie urât puţin. Dar trece.
Pentru a avea o călătorie liniştită, cei doi lei au fost tranchilizaţi de un medic veterinar.
Medic veterinar: În general se estimează greutatea animalului, cu cât mai mare precizie, apoi se încarcă seringile.
Odată sedaţi, leii au fost urcaţi într-o maşină şi transportaţi în Capitală, unde au fost îmbarcaţi într-un avion care îi va duce în Africa.
Roxana Ciornei - asociație pentru protecţia animalelor: Au un sanctuar de aproape 200 de hectare, unde vor păşi pe iarbă pentru prima oară. Îi vom însoţi până acolo, şi abia aştept să văd clipa asta. Primii paşi pe iarbă, pe pământ.
Alţi nouă lei, patru masculi şi cinci femele, salvaţi din Odessa şi găzduiţi temporar la Grădina Zoologică din Târgu Mureş vor lua drumul libertăţii.
Lionel de Lange, coordonatul operaţiunii de salvare/preşedinte fundaţie Wildlife: Trebuie să zburăm spre Doha, unde o să avem un tranzit de patru ore şi jumătate. Aici o să verificăm leii. Nu cred că vor mânca, dar cu siguranţă vor fi hidrataţi. Acest drum este foarte stresant pentru ei.
Viitoarea casă a felinelor va fi o rezervaţie din statul american Colorado care se întinde pe aproximativ 500 hectare.
Gabriel Păun, directorul Animals International: Avem emoţii foarte mari cu zborurile care urmează, dar am convingerea că dacă au fost scoase dintr-o zonă de război, vor ajunge cu bine în Africa, respectiv în Colorado, în America.
Acţiunea a fost sprijinită de ONG-uri din Statele Unite, Australia, Africa de Sud şi România. Numai transportului leilor în America se ridică la 70.000 euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰