Antena Meniu Search
x

Video Urletele din spitalul reşiţean au un nume: Vasile Moga. Povestea tragică a bătrânului filmat implorând după ajutor, în agonie, prăbuşit pe culoar

Pandemia a arătat limitele unui sistem, dar şi umanitatea la limită a celor care ar trebui să ne vindece şi să ne îngrijească. Strigătele disperate din Spitalul de la Resita, pe care le-aţi auzit pentru prima dată în seara de 1 decembrie, la Observator, au un nume, o faţă şi o poveste.

Maria Rohnean
de Maria Rohnean

la 03.12.2020, 20:37

Vezi și
  • Vasile Moga a murit la 77 de ani.
  • Vasile Moga a fost filmat cum agoniza pe jos, pe unul dintre holurile spitalului din Reşiţa.

Cel care implora după ajutor se numea Vasile Moga! Avea 77 de ani şi se mândrea cu două lucruri: a fost miner şi e bunic. Astăzi e sub pământ, însă povestea lui poate schimba soarta acelor locuri unde moartea e mai bună decât iadul din spital! Imaginile noi pe care urmează sa le vedeţi poate vă vor şoca, dar îi pot face pe cei care ne spun că toţi suntem vinovaţi pentru starea spitalelor noastre să caute nu vinovaţii, ci soluţii. Şi să le aplice!

Bătrânul căzut a implorat ajutor

Bătrân: Marie, hai odată că nu mai pot aici. Hai odată! Hai odată că nu mai pot!

Un strigăt auzit departe de spitalele-vedetă ale pandemiei. Ecoul îngrozeşte acum o întreagă naţiune. Vocea este a unui fost miner, pensionar, bunic a şase nepoţi, care şi-a adunat ultimele forţe ca să facă ce n-a făcut niciodată: a cerut ajutor. Al soţiei! Ştia deja că între zidurile reci şi vechi ale Spitalului din Reşiţa omenia n-are loc pe foaia de observaţie. 

Maria, soţia pacientului: Da, de trei ori m-a strigat. Eu doi ani de zile am avut grijă de el. Eu de mine, eu de el, cum putem. Nu l-am strigat decât puiul mamii!

Chinul bătrânului a fost filmat

Imaginile primite astăzi de reporterii Observator sunt filmate în noiembrie 2020, dar vin din alt secol. Câteva asistente par că încearcă să-l ridice pe fostul miner, internat fără vlagă, în picioare. 

Eforturile bunicului au fost în zadar. Nu s-a putut ridica şi nimeni nu l-a ajutat.

Marius Pelepcu, nepotul pacientului: A fost picat pe culoar, nu a mai putut să se ridice, persoana respectivă ar fi chemat de foarte multe ori asistentele să îl ridice, nu a venit nimeni. Într-un final el ar fi reuşit să se târască şi să se ridice în genunchi cu coatele pe masă. De acolo striga insistent să fie ajutat.

Bătrânul a murit, peste câteva ore

Abandonat de asistente, peste câteva ore bunicul se stingea. Apucase cu o seară înainte să vorbească cu fiica lui folosind un telefon strecurat în pachet. Fostul miner încerca să o convingă că trebuie scos din galeria groazei în care era captiv.  

Minodora, fiica pacientului: A zis Minodora, deci mi-a zis pe nume, Minodora, ia-mă acasă. Dar mă iei, mă iei? Exact aşa disperat striga. Zic bine tăticule, să te faci bine. El probabil a înţeles că mâine îl iau de acolo. A zis de vreo două, trei ori, atât de bucuros, dar mă iei? şi a închis telefonul.

Două zile mai târziu, fiica l-a luat acasă. În sicriu! 

Minodora, fiica pacientului: Am luat-o pe mama, am fost sâmbătă, l-am luat, mi-a dat, l-am recunoscut, direct la cimitir l-au dus.

Marius Pelepcu, nepotul pacientului: I-ar fi pierdut buletinul, ar fi căutat vreo două ore doar după buletin.

Mesajul transmis de familia lui Vasile Moga

Familiei i s-a spus că a murit de Covid, deşi nimeni n-a ştiut că i s-ar fi făcut vreun test. Imaginile care au îngrozit o naţiune au apărut peste o săptămână. Asa a aflat România de moartea domnului Moga. Vasile Moga. Un bărbat de 77 de ani, pensionar, înainte de asta mândru miner la Moldova Nouă, patriarh peste o familie cu două fiice, şase nepoţi şi şase strănepoţi.  

Marius Pelepcu, nepotul pacientului: Bunicul a fost o fiinţă foarte caldă. A fost pensionat imediat după 90. Un calm şi o răbdare...pe mine m-au crescut până la vârsta de cinci ani. O dată nu l-am auzit să urle la mine, să zică ai făcut prostii sau ceva, niciodată.

În loc de imaginea unui munte de om, familia a rămas cu strigătele lui de disperare din spitalul groazei. 

Marius Pelepcu, nepotul pacientului: Ori de câte ori îmi aduc aminte, îmi vine să plâng. Sunt o persoană foarte tare, credeţi-mă, imaginea aia a început să mă urmărească. Ori de câte ori întorc capul am exact aceeaşi imagine.

Am întrebat-o pe cea care a rămas în urmă fără a putea să-şi ia rămas bun de la cel cu care a trăit o viaţă, pe soţia lui, ce mesaj are pentru cei care ar trebui să aibă grijă de sistemul medical. 

Maria, soţia pacientului: Ştiţi ce le transmit? Să nu ajungă în situaţia aia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Urletele din spitalul reşiţean au un nume: Vasile Moga. Povestea tragică a bătrânului filmat implorând după ajutor, în agonie, prăbuşit pe culoar