Vaccinare anti-Covid-19, etapa 3. Totul despre lista de aşteptare care se deschide luni, 15 martie

De Redactia Observator.
Publicat: 08.03.2021, 18:44.
Actualizat: 08.03.2021, 18:48

Autorităţile din România pregătesc intrarea în a treia etapă de vaccinări anti-Covid-19, iar această etapă ar urma să implice şi o listă de aşteptare pe care să se înscrie toţi românii care vor să se vaccineze împotriva coronavirusului.

Aproape 658.000 de români s-au vaccinat anti-Covid-19, cu ambele doze, până acum

Autorităţile din România speră ca un număr cât mai mare de persoane să se vaccineze anti-Covid-19

Hepta

La aproape două luni şi jumătate de la începutul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 în România, autorităţile au reuşit să efectueze puţin peste 1,2 milioane de vaccinuri anti-Covid-19. Deşi, conform cifrelor, stăm bine la nivel european şi mondial, România este încă departe de nivelul dorit, astfel că, la momentul actual, este greu de crezut că România reuşeşte să imunizeze peste 10 milioane de persoane până la sfârşitul verii, în condiţiile în care, până acum, doar aproape 658.000 de români au fost vaccinaţi cu ambele doze.

Pe 15 martie se deschide lista de aşteptare pentru vaccinarea anti-Covid-19, etapa 3

În etapa a treia a vaccinării anti-Covid-19, toţi românii care doresc să se vaccineze anticoronavirus se vor putea înscrie în acest proces, indiferent de comorbidităţi, vârstă sau domeniul de activitate. Etapa a treia a vaccinării anti-Covid-19 include şi o listă de aşteptare care, practic, va da tonul întregului proces.

Conform lui Valeriu Gheorghiţă, şeful campaniei de vaccinare anti-Covid-19, a precizat că fiecare persoană va avea posibilitatea să se programeze pe lista de aşteptare şi că s-a decis ca această listă să intre în vigoare abia din 15 martie tocmai pentru că se speră ca până la momentul respectiv toate cele peste 750 de centre de vaccinare anti-Covid-19 să devină operaţionale.

Când te poţi programa pentru vaccinarea anti-Covid-19, după ce te-ai înscris pe lista de aşteptare

Valeriu Gheorghiţă, şeful campaniei de vaccinare anti-Covid-19, a precizat că lista de aşteptare pentru vaccinarea anti-Covid-19 va da, practic, tonul procesului de vaccinare. Astfel, nimeni nu se va mai putea programa direct din platformă ci se va înscrie pe lista de aşteptare şi în funcţie de modul în care evoluează lucrurile ar cunoaşte cu aproximaţie data când ar putea ajunge la vaccinare.

Cei care sunt programaţi la vaccinare au la dispoziţie 24 de ore pentru a confirma programarea. Dacă această programare nu este confirmată, locul rămâne liber şi va fi vizionat de cei care urmează pe lista de aşteptare.

De asemenea, autorităţile au precizat că o persoană care s-a înscris pe lista de aşteptare pentru un anumit centru de vaccinare anti-Covid-19 poate renunţa la poziţia respectivă pentru a se înscrie pe lista de aşteptare de la un alt centru de vaccinare anti-Covid-19.

De când începe, efectiv, vaccinarea celor înscrişi pe lista de aşteptare

Etapa 3 a campaniei de vaccinare anti-Covid-19 începe, teoretic, din 15 martie, când populaţia generală se poate înscrie pe lista de aşteptare. Însă, efectiv, cei care se înscriu pe lista de aşteptare s-ar putea vaccina din luna aprilie. Asta şi pentru că autorităţile vor să-şi asigure un stoc suficient de doze de vaccin pentru a nu intra în impas şi pentru a nu fi obligate, din nou, să amâne procesul în cazul anumitor persoane.

Valeriu Gheorghiţă, şeful campaniei de vaccinare anti-Covid-19, speră ca România să primească cel puţin 2,4 milioane de doze de vaccin anticoronavirus în luna martie, iar cifra să crească pentru lunile următoare, astfel încât tot mai mulţi români să fie imunizaţi împotriva coronavirusului.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.