Al doilea val de infectări cu noul coronavirus ar putea lovi România în toamnă, în același timp cu gripa sezonieră
Coronavirusul şi gripa, abia asta e combinaţia fatală, avertizează specialiştii. Medicii cred că al doilea val de COVID va lovi în toamnă, odată cu gripa sezonieră. Singura metodă de apărare ar fi vaccinul antigripal. Dar şi aici e o problemă, România a comandat cam puţine doze.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Coronavirusul a răpus aproape 600.000 de oameni, la nivel global, până acum.
Febră, tuse seacă, dureri musculare - sunt doar câteva dintre simptomele gripei, dar şi ale infecţiei cu SARS COV 2. Şi de parcă nu ar fi de ajuns, ne putem îmbolnăvi de ambele în acelaşi timp.
Valeriu Gheorghiță, medic infecționist: Practic, aceste două tipuri de infecţii virale nu sunt antagonice. Evoluţia ar putea să fie una mult mai severă, cu risc mai mare de complicaţii pentru că, atât virusul gripal, cât şi acest subtip de coronavirus sunt virusuri intens virulente care produc o serie de afecţiuni la nivelul parnechimului pulmonar. Ele cumva pot să devină adiţionale, să crească riscul de insuficienţă respiratorie şi să agraveze prognosticul pacientului.
Cât de grav ar putea fi, nimeni nu poate şti încă. Tocmai de aceea măsurile trebuie luate preventiv. Comisia Europeană recomandă statelor membre să asigure stocuri naţionale mai mari de vaccinuri antigripale pentru a scădea presiunea pusă pe sistemul medical.
Sandra Adalgiza Alexiu, medic de familie: Având în vedere că simptomele sunt aproximativ asemănătoare, este recomandabil să se vaccineze populaţia contra gripei astfel încât, atunci când suntem în cabinet, în faţa unui pacient cu simptomatologie, să putem exclude din start gripa.
România a comandat trei milioane de doze pentru sezonul gripal. Mai mult decât în alţi ani, dar insufcient totuşi pentru toţi cei aflaţi în grupele de risc. Cel mai probabil vaccinarea va începe ca în fiecare an în octombrie, cu copiii şi bătrâni.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Nu putem previziona atât timp cât noi nu am terminat încă primul val.
La noi valul doi va lovi cel mai probabil imediat după primul, cred specialiştii. Epidemiologul american Anthony Fauci crede că în sezonul rece vor fi şi mai multe victime şi lansează un avertiment: criza medicală ar putea căpăta proporţiile gripei spaniole de acum 100 de ani
Anthony Fauci, epidemiolog: Este ceva fără precedent. Este o pandemie globală în adevăratul sens al cuvântului şi când spun că este fără precedent, mă refer fără precedent din 1918, de la pandemia istorică numită Gripa Spaniolă. Cred că peste 50 de ani, oamenii o să privească asta ca pe o parte din istorie, la fel cum şi noi ne raportăm la epidemia din 1918.
În timpul pandemiei de gripă spaniolă, în doi ani, trei sferturi din populaţia lumii s-a îmbolnăvit. Numărul deceselor a depăşit numărul victimelor din cele două războaie mondiale. Acum, în jumătate de an, coronavirusul a atins 14 milioane de oameni şi a răpus aproape 600 de mii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰