Vântul puternic, aproape să producă mai multe tragedii în sudul şi estul României (Video)
Iarna siberiană a adus ninsori şi a îngheţat jumătate de ţară. Rafale puternice au viscolit zăpada, au rupt arbori din rădăcini şi chiar au smuls o schelă de pe un bloc din centrul Capitalei. Structura uriaşă s-a prăbuşit pe trotuar, peste maşini.
Iarna siberiană a adus ninsori şi a îngheţat jumătate de ţară. Rafale puternice au viscolit zăpada, au rupt arbori din rădăcini şi chiar au smuls o schelă de pe un bloc din centrul Capitalei. Structura uriaşă s-a prăbuşit pe trotuar, peste maşini. Şi în Constanţa, un copac a căzut peste un autoturism în care se aflau o mamă şi copilul ei de trei ani. Zăpada atinge deja un sfert de metru la Bâlea.
Aerul siberian care a acoperit jumătate de ţară a îngheţat estul şi sudul României. Rafalele de vânt au atins şi 90 de kilometri pe oră, în zonele înalte. Dar au făcut ravagii şi-n oraşe.
Schelă din Bucureşti, aruncată de vânt peste două maşini
În Constanţa, în toiul nopţii, o mamă şi un copil de trei ani au scăpat ca prin minune după ce peste maşina lor s-a prăbuşit un copac rupt de vânt. O cameră de supraveghere a surprins momentul.
De dimineaţă, autorităţile au făcut apel la cetăţeni, să nu parcheze în apropierea arborilor ori a panourilor.
Tot vântul puternic a smuls şi o schelă de pe un hotel din centrul Capitalei. Structura imensă a fost la un pas să se prăbuşească peste oameni. A distrus, în schimb, două maşini parcate în apropiere.
Vorbim despre o clădire cu şase etaje, deci o înălţime de peste 15 metri, situaţie care putea avea consecinţe tragice dacă treceau şi pietoni în momentul în care schela s-a desprins de bloc.
Unul dintre martori spune că "este absolut terifiant. Mi se pare foarte periculos să avem atâtea schele", în timp ce un altul spune că "de la înălţimea aia, un fier în cap, s-a terminat, nu mai ai ce să faci! Cred că au şi ei nişte reglementări. Dacă bate vântul cu 60 şi ceva de kilometri pe oră, n-ar trebui să se întâmple lucrul ăsta".
Vremea de iarnă a schimbat peisajul în toată ţara. La Bâlea, stratul de zăpadă a depăşit 25 de centimetri.
La Rânca, localnicii au ieşit cu lopeţile să le facă turiştilor drum prin nămeţi.
În Moldova, şoferii şi-au găsit dimineaţă maşinile acoperite cu zăpadă.
Vântul a făcut ca aerul să se simtă mult mai rece
Şocul termic este cu atât mai mare, cu cât rafalele ne fac să resimţim aerul mult mai rece decât în termometre.
În Bucureşti, temperatura nu a sărit de patru grade dar cea resimţită a fost mult mai mică din cauza vântului care a suflat cu putere.
Pe litoral, rafalele au închis porturile.
Valurile de 2-3 metri lovesc cu forţă impresionantă stabilopozii şi acoperă pur şi simplu digul, iar bucăţi de plajă au fost înghiţite de apă.
Deasupra Mării Negre, valul de aer siberian a întâlnit aerul cald mediteranean şi a dat naştere unui fenomen spectaculos, de care au profitat mulţi fotografi.
Nori stratiformi s-au format aproape de ţărm, la mică distanţă de pământ, alimentaţi de diferenţele mari dintre temperatura aerului şi cea a apei, care a atins azi 14 grade. Iar vântul puternic a pus în mişcare norii şi ceaţa.
Atenţionarea de vreme rea rămâne în vigoare până mâine.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰