Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Veniturile românilor, mai mari în 2017. Cel mai mulţi bani i-au cheltuit pe mâncare și facturi

Statisticile oficiale arată că românii au avut venituri mai mari în 2017. Chiar şi cu această creştere tot dau aproape trei sferturi din ce câştigă pe mâncare şi facturi. Dacă le-au intrat mai mulţi bani în gospodărie, românii au şi cheltuit mai mult.

de Redactia Observator

la 06.06.2018 , 23:49

Statisticile oficiale arată că românii au avut venituri mai mari în 2017. Chiar şi cu această creştere tot dau aproape trei sferturi din ce câştigă pe mâncare şi facturi. Dacă le-au intrat mai mulţi bani în gospodărie, românii au şi cheltuit mai mult. Am întrebat economiştii ce sfaturi au pentru ca românii să poată economisi.

Cornel Fantu are 67 de ani şi e profesor de muzică în Botoşani. De doi ani e pensionar şi, împreună cu soţia lui, trebuie să drămuiască cei 2.600 de lei care le intră, lunar, în gospodărie. O dată la două luni, când vine factura la curent, încep să-şi pună pe hârtie şi restul cheltuielilor. 

509 lei, pe data de 4.04.2018, 575 la curent, la apa 80 de lei, bani extraordinar de mulţi. Utilitatile și cu mâncare sunt toți banii, calculează domnul Cornel.

Vezi și

Datele INS arată că veniturile românilor au crescut cu 15% faţă de 2016, însă şi cheltuielile sunt acum mai mari. 

Să înţelegem exact pe ce se duc banii românilor. Cei mai mulţi - pe mâncare şi aici, vorbim, desigur, despre alimentele de bază, pentru că la restaurant puţini îşi permit să meargă. 17 procente din venituri se duc pe facturi şi un procent chiar însemnat ajunge pe băutură şi ţigări. Am întrebat un analist economic cum să jonglăm cu toate aceste cheltuieli ca să şi rămânem cu ceva bani la final de lună sau de an.

ADRIAN MĂNUŢIU, ANALIST ECONOMIC:

A lucra cu bani cash, bani gheață, fără sa ocolim cardul, retragem un anumit buget pe care ni-l fixam dinainte pt concediu sau cumpărături, folosim doar cash și ne limitam la suma, chestiuni care țin de iarnă trebuie cumpărate vara, ce tine de vara trebuie cumpărat iarna, economiile pe parcursul unui an vor fi, astfel, considerabile.

Românilor le rămâne 0,5% din salariu pentru investiţii. 

Dacă aruncăm o privire la vecini, vedem că bulgarii sunt cei mai săraci europeni. Iar în Ungaria, salariul minim pe economie este puţin mai mare ca al nostru: 445 de euro. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Evenimente » Veniturile românilor, mai mari în 2017. Cel mai mulţi bani i-au cheltuit pe mâncare și facturi