Verificări la spitalele din România. Legea nu le obligă pe toate să aibă autorizaţia ISU de incendiu
Tardiv pentru cei care au pierit în incendiu, dar şi pentru familiile lor, dar de luni încep controale în toate spitalele din ţară. Ar urma să fie verificate instalaţiile, dar şi aparatura medicală.
- Un raport ISU din 2016 dezvăluie nereguli grave în spitalele din România
Ar fi bine să fie aşa, chiar şi acum. Mai ales că nenorociri ca cea din Piatra Neamţ par că se pot întâmpla oriunde, oricând. Potrivit legii, în România, spitalele vechi, şi avem destule, NU au nevoie tocmai de unul dintre cele mai importante acte: autorizaţia de securitate la incendiu.
Spitalele vechi, construite înainte de 1990, nu au nevoie de avizul ISU şi de o autorizaţie în acest sens, pentru că legea nu se aplică retraoctiv.
Legislaţia care impune aceste reguli noi a fost creată în 1990 şi de atunci a mai suferit câteva modificări până în 2006. Cert este că toate spitalele construite înainte de 1990 nu pot fi trase la răspundere legal, dacă nu au o astfel de autorizaţie de incendiu.
Ce arată un raport ISU din 2016
Au nevoie de avizul ISU şi de această autorizaţie doar dacă se fac modificări în spital, în anumite secţii sau în anumite corpuri, aşa cum s-a întâmplat la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ.
Un raport ISU Neamţ din 2016 a descoperit mai bine de 100 de nereguli în spitalele din acea zonă, cele mai multe fiind descoperite tot la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, unde începuseră câteva modificări fără a cere acest aviz de la ISU.
Raportul din 2016 constată şi că în Alba niciun spital nu avea o astfel de autorizaţie, iar în Olt doar 2 spitale şi un corp de clădire deţineau autorizaţie în caz de incendiu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰